Много от нас свързват доматите с червения цвят и разбира се с шопската салата. В интерес на истината обаче, освен червени, от години се отглеждат както розови, така и жълти, оранжеви, дори и бели домати. А в последно време хитът в плод- зеленчуковите щандове стават черните домати.
Те са “плод” на сътворение в университетските лаборатории на “Св. Анна” в Пиза и са патентовани в Службата за патенти на ЕС. Пигметът, който съдържат техните молекули, може да се открие в тъмночервеното грозде.
Странните създания не са рожба на генна мутация и дори са изключително здравословни. Консумацията им се препоръчва като средство за борба със стареенето – твърди се, че притежават могъщи антиоксидантни свойства. Те съдържат и голямо количество фруктоза, което им придава значително по-сладък вкус, отколкото на обикновените червени домати. Правилото плодовете на доматите да не се допират до земята, важи особено за черните домати. Факт е, че тъмните сортове домати имат много тънка и нежна кожа, а това е причина за привличане на инфекции и обект на нападение от вредители.
твърди се, че черните домати укрепват имунитета, премахват отоците, подобряват зрението, улесняват храносмилането, и способстват отслабването. Черният оттенък им придават специални пигментни вещества, които покрай всичко останало отговарят и за регенерацията на тъканите и потискат злокачествената активност.
Днес са известни десетки сорта черноплодни домати. Едни от тях са кубински черен пипер, черен Джон, Кируха, Калвадос, черна китка, черен принц, шоколад, въглерод и други. Голяма част от сортовите семена могат да се открият и у нас във всеки магазин за растителни семена семена.