Перуанската ябълка топи килограми

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

В света има стотици плодове, различни по форми, цвят и вкус. Ето и три от най-странните плода срещани на планетата:

1. Черимоя

Tози сърцевиден плод, произхожда от Южна Америка и се нарича още “златна перуанска ябълка”. Въпреки, че изглежда груба и неравна отвън, плодовата вътрешност е гладка и кремообразна. В някои краища на света определят сърцевината на плода като сладолед, поради своята консистенция. Зрелият плод смесва аромати на ананас и банан. Черимоята е богата на витамини А, В6, С и Е. От кората и листата в Южна Америка се приготвя успокояващ и релаксиращ чай, който подобрява храносмилането и има леко слабително действие. Индийците вярват, че листата cherimoya предотвратява развитието на тумори. Две лъжици сушени плодове са отличен антидот за хранително отравяне.

При консумацията на т. нар. „перуанска ябълка“ кората се обелва, разрязва се и се отстраняват черните семена, които всъщност са отровни. Когато кората на черимоята започне да пожълтява и омеква, може да познаете, че тя е напълно узряла. Сред българските търговски обекти този плод много рядко може да бъде намерен.

 

2. Кивано

Кивано или още „рогат пъпеш“ се отглежда в Южна Африка, Калифорния и Нова Зеландия. Жълтата му, изпъкнала външност обгръща яркозелен, желеобразен плод с ядливи семена.

Плодът има цитрусов вкус, който прилича на смес от краставица и банан. Има освежаващ кисел вкус. За прясна консумация плодът се разрязва през средата, на две части и месестата част се изгребва с лъжичка, заедно със семките. Може да се овкуси с лимонов сок и сметана. Киваното е подходящо за плодови салати, напитки и като гарнитура на месни и рибни ястия.

В семената на кивано се съдържа бета-каротин, който помага за укрепване на имунната система и поддържане на здравето на очите и кожата. Също така е полезен за превенцията на рака, предпазвайки от вредното влияние на свободните радикали. Киваното е много подходящ и често използван при диети за отслабване, тъй като е нискокалоричен.

3. Дуриан

Дуриан или както често е наричан „царят на плодовете“ е плод с адска миризма и божествен вкус. Зелените плодове Дуриан

ухаят на свежа трева. Но колкото повече узрява и отлежава, толкова по-силно се променя миризмата. Това ще ви накара да се замислите два пъти дали да опитате. Но за онези, които се осмеляват, наградата е кремообразен вкус с уникална комбинация от ванилия и папая. Независимо дали сте фен на този наистина екзотичен плод или не, няма спор, че яденето е едно цялостно преживяване.

Поради острата си миризма, дурианът е забранен за транспортиране в самолетите, автобусите и градския транспорт в някои азиатски страни.  Плодът трябва да се яде напълно узрял. Неузрелите плодове са безвкусни, а презрелите – много горчиви. Истинските ценители смятат дуриан за едно от най-добрите лакомства.

Единственият начин, по който ще бъдете в състояние да оцените напълно богатия вкус на Дуриан е като счупите с ръка кората и си похапнете вътрешността. Добре е да се използва лъжица, в противен случай ще бъде много трудно да се отървете от неприятната миризма на кората.

 

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА