Необичайно ниско ниво на влагозапаси в Северозапада

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Прогнозираните минимални температури през следващите дни ще бъдат поредно изпитание за напредналите в развитието си костилкови овощни видове

След формиралото се засушаване в началото на пролетта през следващия седемдневен период се прогнозират валежи, подобрение на почвените влагозапаси в 50сm слой и на условията за вегетация на есенните посеви и засетите пролетници. Необичайно ниско за сезона е нивото на влагозапсите в северозападните райони на страната, където падналите валежи през първите три месеца от годината са под 50% от месечните норми, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През първата седмица от април агрометеорлогичните условия ще бъдат с повишена динамика, с редуващи се краткотрайни периоди с наднормени и поднормени температури, но в граници, които ще поддържат активни вегетационните процеси при земеделските култури.

През периода при пшеницата ще протича масово фаза братене. На отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) и в североизточните райони (агростанция Търговище) при част от засетите  в агротехнически срок посеви ще се наблюдава и начало на фаза вретенене.

Прогнозираните минимални температури, около и под 0°С в средата на периода, ще бъдат поредно изпитание за напредналите в развитието си костилкови овощни видове (бадем, кайсия, праскова, череша), при които ще протичат фазите цъфтеж и формиране на завръзи.

Очакваното неустойчиво време през повечето дни от периода, с чести валежи,  ще отложи растителнозащитните пръскания при овощните култури, а в част от полските райони – и сеитбата на средноранните пролетни култури.

Следващият период съвпада с агротехническия срок за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА