Недостиг на соеви семена в Украйна заради голямото търсене

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Соята остава сред най-рентабилните култури за тази стопанска година

Износът на украинска соя за първите пет месеца на стопанската 2023/24 година достигна най-високото ниво за последните четири години. Към началото на февруари са реализирани почти 55% от експортния потенциал. Това съобщи Свитлана Купреева, анализатор на пазара на маслодайни култури в UkrAgroConsult.

„През първите месеци на сезона темповете на износ надвишиха миналогодишните данни благодарение на атрактивните цени на соята от украински произход и високото търсене от страна на клиентите“, обясни тя, добавяйки, че обемът на преработка през 2023/24 стопанска година ще се увеличи с 8% в сравнение с към предишния сезон.

Износът на соево масло и шрот през този период също достигна 4-годишен връх. Към началото на февруари е реализиран близо 47% от експортния потенциал на олиото и 37% на шрота.

Украйна остава привлекателен доставчик за ЕС предвид териториалната си близост. Липсата на ограничения на ЕС върху вноса на соя и продуктите от нейната преработка от Украйна потвърждава нуждата на ЕС от украински соеви продукти и ги оставя като ключова посока за продажби за настоящия сезон, смята анализаторът.

„Изчисляването на маржа в началото на февруари оставя соята в категорията на най-рентабилните култури, което потвърждава прогнозата за разширяване на площите със соя през следващия сезон. В такава ситуация възниква друг проблем – семената на соята са изчерпани, но търсенето не е напълно задоволено. Следователно крайната площ на соята ще зависи най-вече от решението на този въпрос“, заключи анализаторът.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА