Неблагоприятно време за развитието на зърно в Европа

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Седмицата стартира с благоприятни климатични условия за развитие на зърното в САЩ и обратното за Европа.  Във Франция очакват дъждове за доброто развитие на реколтата, но за момента няма такива. В същото време, ниските температури възпрепятстват правилното вегетативно развитие. Отрицателни температури се очакват през седмицата във Франция, Германия и Полша. Това може да повиши страховете за лоша реколта, съобщава Agritel.

Сеитбата на царевица се развива с бързи темпове, благодарение на настоящите сухи дни. В Мароко се очаква да бъдат прибрани добри количества в сравнение с миналата година, когато производството бе разочароващо. Износът от Русия изостава поради високото ниво на цените, определяни от силната рубла спрямо долара и политическото напрежение с най-големия вносител –  Турция.

 В САЩ цената на пшеницата в Чикаго спада заради благоприятните дъждове в продуктивните райони. Износът е в съответствие с очакванията за пазара на соя и царевица, а при пшеницата има непрогнозиран ръст. Царевичните насаждения закъсняват развитието си само на 6% при средно 9% през предходните години. При 54% от пшеничната реколта качеството бе променено от добро до отлично срещу 53% миналата седмица и 57% през миналата година в същия период.

През миналата седмица, украинските митнически власти съобщиха, че от страната са продадени  268 хил. т пшеница, 1 250 000 тона царевица и 59 000 т ечемик.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements