Не е възможно удължаване на срока за допустимост на разходите по ПРСР 2007-2013, а само гъвкавост между осите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Не е възможно удължаването на срока за допустимостта на разходите по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., но държавите-членки може да се възползват от гъвкавостта между осите в нея. Това е становището на Европейската комисията в отговор на искане от няколко държави-членки на ЕС, сред които България и Румъния, за удължаване с шест месеца крайният срок за допустимост на разходите по ПРСР 2007-2013. Това стана ясно по време на редовното заседание на Съвета по земеделие и рибарство, проведено на 16 юни в Люксембург, предават от правителствената информационна служба. Някои делегации сметнаха делегирания акт, предвиждащ гъвкавост между осите, за недостатъчен, и посочиха, че той няма да разреши проблема с използването на средствата.

На неформалното заседание на Съвета по земеделие, което се проведе в периода 31 май – 2 юни в Рига, са били обсъдени предизвикателствата пред сектора на биологичното производство в контекста на данните за растеж на биологичното производство в ЕС и удвояване в някои държави-членки за последните години на потреблението на биопродукти. Министрите са се обединили около нуждата от целенасочени усилия за изследвания, финансова подкрепа, национални стратегии и цели, които да осигурят продължение на тази тенденция. Проведена е била и дискусия на тема „Биологичното земеделие: Устойчивост, растеж и нужди на потребителите преди и след 2020 г“.

На редовното заседание на Съвета по земеделие и рибарство, проведено на 16 юни в Люксембург, е бил постигнат общ подход по предложението за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. Въпреки, че Дания, Белгия, България, Словакия и Чехия са били „против“, а Кипър и Хърватия „въздържал се“, е било налице необходимото квалифицирано мнозинство. Въпросите, заради които тези държави не са подкрепили постигането на общ подход, са свързани с периодичността на задължителните проверки и разпоредбите за наличието на неразрешени продукти и вещества в биологичните продукти. В областта на рибарството България и Румъния са подчертали специфичното положение на Черно море и са изтъкнали, че устойчивото управление на рибарството в този воден басейн в голяма степен зависи от привличането на третите страни. Предложението на Комисията за риболовните възможности в Черно море за 2016 г. ще бъде представено на Съвета през септември с оглед постигане на съгласие през декември т. г.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама