Най-много птичи грип в Унгария, 44 огнища на АЧС в Полша

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

България не е докладвала заболявания към информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) през последната седмица в Европа са регистрирани случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни и диви свине, антракс, шап, високо патогенна инфлуенца при домашни и диви птици, шарка при овце и кози, западнонилска треска.

България не е докладвала заболявания за разглеждания период. Румъния е докладвала: 6 огнища на африканска чума при домашни свине, 15 огнища на африканска чума при диви свине и 2 огнища на инфекциозна анемия при коне. Турция е регистрирала в системата 2 огнища на антракс, 1 огнище на шап (нетипизиран), 2 огнища на шап (Серотип О), 1 огнище на нюкясълска болест, 6 огнища на бяс и 16 огнища на шарка при овце и кози. За заболяването африканска чума при домашни свине са докладвали: Румъния (6 огнища) и Словакия (1 огнище). За африканска чума при диви свине са докладвали следните държави: Германия (12 огнища), Унгария (16 огнища), Италия (12 огнища), Литва (8 огнища), Латвия (11 огнища), Полша (44 огнища), Румъния (15 огнища) и Словакия (20 огнища). За заболяването ензоотична левкоза при говеда е докладвала Литва (2 огнища). За високо патогеннна инфлуенца при домашни птици от щама H5N1 са докладвали: Германия (1 огнище), Франция (6 огнища) и Унгария (45 огнища). За високо патогеннна нетипизирана инфлуенца при птици е докладвала само Молдова

(1 огнище), а за огнища на птичи грип при диви птици от щама Н5 е докладвала само Норвегия (1 огнище). За високо патогенна инфлуенца А при диви птици Н5N1 са докладвали: Холандия (9 огнища) и Норвегия (2 огнища). На последно място е заболяването нюкясълска болест за която е докладвала само Италия (3 огнища).

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама