Най-актуалните проблеми на бранша влизат в дневния ред на Комисията по земеделие в Парламента

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Очаква се министърът на земеделието да отговаря на въпроси относно украинската помощ, де минимис, ПРСР

Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание днес има тежка програма. Дневният ред на депутатите включва три основни теми. Първата от тях е изслушване на министъра на земеделието и храните на основание чл. 111 от ПОДНС по актуални проблеми. Първи в списъка е режимът на търговия с Украйна с пшеница, царевица, рапица, сухо мляко, мед и пчелни продукти. Министър Кирил Вътов ще представи и разпределението на средствата от бюджета до края на 2023 г. за подкрепа на земеделските стопани за кампания 2023 г., в това число по схема „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и помощ  de minimis, както и на екшън план с предприети действия за недопускане на отчисления от средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. към 31 декември 2023 г. по правилото n+3, в това число:

  • текущо състояние на подадените заявки за плащане по всички мерки от Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство;
  • информация за предприетите действия, касаещи увеличаване нивата на разплащане по ПРСР и ПМДР, с цел недопускане на загуба на средства;

По време на изслушването на министъра на земеделието ще бъде представена и позицията на Министерството на земеделието и храните относно проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г., както и промените в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027, текущото състояние на изпълнението му и план за изпращането му в Европейската комисия.

Втората основна тема включва представяне на актуализирания индикативен график за плащания към земеделските стопани на всички средства, администрирани от Държавен фонд „Земеделие“ за кампания 2023 г., включително и от националния бюджет.

Третата част от работата на депутатите от земеделска комисия в НС е посветена на данъчните закони, които трябва да бъдат актуализирани предвид бюджета за 2024 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА