Десетки младежи, живеещи от години в чужбина, се завръщат у нас, за да отглеждат шафранови минзухари. Интересът им е продиктуван от високия доход, който може да се получи от тези растения. Според Националната асоциация на производителите на шафран, намеждународния пазар килограм шафран струва 20 000 долара. Експериментът с отглеждането на минзухара стартира в района на Кърджали и се оказа успешен.
Сред завърналите се е Али Сюлейман от кърджалийското село Глухар. Доскоро той е работел в Англия, но вече иска да отглежда скъпите растения. Направил е първото в Родопите промишлено насаждение на минзухари, в което е инвестирал 6000 лева.
“Мисля, че тази инвестиция е бързо възвръщаема и е доста сполучлива. И в нашия регион климатичните условия отговарят за отглеждането на шафрана.”, каза Али Сюлейман цитиран от БНР. Младежът не се притеснява да рискува. Той очаква печалбата да е близо 15 хиляди лева още първата година: “Колкото по-голям е рискът, толкова по-голяма е вероятността от по-висока печалба. Следователно аз съм на прав път.”
Според Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран, информацията за успешния експеримент с минзухара бързо се разпространила в социалните мрежи: “Желанието е огромно. Специално млади хора звънят чак от Австралия, от Англия, от Америка. Казват, че е най-хубаво да започнем да се мъчим в родината си, отколкото в чужбина.”
Един килограм шафран се събира от 2-3 декара с минзухари. Според Хасан Тахиров тези растения могат успешно да заменят тютюна в Кърджалийско, а местните хора да имат високи доходи.