Намаляват водата в кебапчета и кюфтета от птиче месо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

По настояване на бранша Българската  агенция по безопасност на храните (БАБХ) коригира рецептата на приготвяне на кебапчета и кюфтета от птиче месо по утвърден стандарт „Стара планина”, научи „Агрозона” от ведомството. Според стария стандарт водното съдържание в заготовките бе 70% при 15% съдържание на мазнини и 2% сол. Новият стандарт „Стара планина” за тези продукти предвижда 63% водно съдържание, 21% съдържание на мазнини и пак 2% съдържание на сол. Според документа охладените заготовки на кюфтета и кебапчета по старите правила са се предлагали охладени при 2 градуса и замразени при под минус 18 градуса. Според новите правила, въведени от преди няколко седмици, кебапчетата и кюфтетата от птиче месо се предлагат пресни при 1-4 градуса над нулата и замразени при под минус 18 градуса.

Според рецепта кебапчетата и кюфтетата се приготвят от над 74 кг месо, малко над 18 кг сланина, сол, киселинни регулатори, кимион в различно съотношение, черен пипер, и около 3,9 кг вода и лед.

В началото на годината по настояване на бранша бяха променени общо 8 от 14 утвърдени стандарти за месни продукти. Промяната засяга мляното месо, кебапчетата и кюфтетата, различните наденици, кърначета и малотрайни колбаси. Промените отново се отнасят до водното съдържание и съдържанието на мазнини.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама