Намаляват водата в кебапчета и кюфтета от птиче месо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

По настояване на бранша Българската  агенция по безопасност на храните (БАБХ) коригира рецептата на приготвяне на кебапчета и кюфтета от птиче месо по утвърден стандарт „Стара планина”, научи „Агрозона” от ведомството. Според стария стандарт водното съдържание в заготовките бе 70% при 15% съдържание на мазнини и 2% сол. Новият стандарт „Стара планина” за тези продукти предвижда 63% водно съдържание, 21% съдържание на мазнини и пак 2% съдържание на сол. Според документа охладените заготовки на кюфтета и кебапчета по старите правила са се предлагали охладени при 2 градуса и замразени при под минус 18 градуса. Според новите правила, въведени от преди няколко седмици, кебапчетата и кюфтетата от птиче месо се предлагат пресни при 1-4 градуса над нулата и замразени при под минус 18 градуса.

Според рецепта кебапчетата и кюфтетата се приготвят от над 74 кг месо, малко над 18 кг сланина, сол, киселинни регулатори, кимион в различно съотношение, черен пипер, и около 3,9 кг вода и лед.

В началото на годината по настояване на бранша бяха променени общо 8 от 14 утвърдени стандарти за месни продукти. Промяната засяга мляното месо, кебапчетата и кюфтетата, различните наденици, кърначета и малотрайни колбаси. Промените отново се отнасят до водното съдържание и съдържанието на мазнини.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА