Русия e увеличила износа на птиче месо през януари-август 2022 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Износът на птиче месо от Руската федерация за страните извън ОНД и ЕАЕС през януари-август се е увеличил с 27% в сравнение със същия период на миналата година, докато доставките за Китай намаляват, а доставките за африканските страни нарастват, каза Сергей Лахтюхов, директор Генерал на Националния съюз на птицевъдите.

„Според оценките на нашия съюз, за ​​8 месеца във всички посоки, това са както страните извън ОНД, така и Евразийският икономически съюз, ръстът на износа е с 27%“, каза Лахтюхов по време на селскостопански форум, коментирайки по данни на Съюза на птицевъдите. Те сочат, че общият износ на птиче месо от Руската федерация за този период възлиза на 242 246 тона.

Увеличен износ към Африка

Лахтюхов отбеляза, че ако през 2020 г. Китай е представлявал повече от 50% от целия руски износ на птиче месо, сега тази цифра е под 50%. „Ние сериозно увеличихме обема на доставките за страните от MENA и, колкото и да е странно, за страните от Африка – те започнаха активно да купуват руски птичи продукти“, каза той, добавяйки, че това не е само месо от бройлери, но и пуешко.

Той отбеляза, че пуешкото е премиум продукт, който се позиционира и сравнява в Руската федерация с говеждо и агнешко. „Но този скъп продукт беше тестван и от африканските страни. 

“Говеждото също бележи ръст. Свинското е намаляло като износ, но това е особеност на китайския пазар”, отбеляза още той.

Общият износ на месо се увеличава с 14% на годишна база

Според материалите на съюза общият износ на месо от Руската федерация за страните извън ОНД и ЕАЕС през януари-август се е увеличил с 14% в сравнение със същия период на миналата година – до 346 970 тона. В същото време износът на свинско месо през януари-август намалява на годишна база с 10% – до 82 848 тона, а на говеждо – се увеличава с 8%, до 21 876 тона.

„Въпреки всички санкции и ограничения, въпреки ключовите проблеми с логистиката, напускането на международни корабни линии, невъзможността контейнерните кораби да влизат в нашите пристанища, компаниите търсят нови механизми, нови насоки и показаха значителен растеж“, добави Лахтюхов .

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА