69 са фирмите, които имат право да произвеждат брашно и хляб по стандарт „България”, научи „Агрозона“ от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Регистърът сочи, че общото число на производителите на утвърдени брашно и хляб са 90, но 21 от тях са спрели временно производството си или изобщо не са започвали. 39 от производителите нямат право да ползват логото на стандарта, което е собственост на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 18 пък не могат да ползват логото на Съюза на българските мелничари, което отличава брашното по стандарт. Според дадените разрешения от Агенцията най-много хлебопроизводители по стандарт има на територията на област Велико Търново и Бургас, където има по 7 действащи производителя на стандартиирани продукти, следвани от Хасково, където фирмите с право да работят по стандарт са 6. Толкова има и в Русенско, по 5 са в Благоевград, Добрич, Пловдив, София – град. Фирмите намаляват и по териториален принцип. От 28 области в страната, хлебопроизводители по стандарт „България” няма или са спрели производство общо в 6. Това са областите Видин, Кърджали, Плевен, Шумен, Ямбол и Смолян.
В страната от няколко години има утвърдени стандарти за производство на три типа брашно: бяло, „Добруджа“ и типово, както и хляб от тях. През есента на 2019 г. от БАБХ бяха утвърдени още три нови стандарта за брашно: пълнозърнесто-пшенично, ръжено и ръжено-пшенично и пълнозърнесто-пшеничен, ръжен и ръжено-пшеничен хляб.