Намаляват българските консерви на външните пазари

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

На 6 юни ще се проведе годишната среща на преработвателите на плодове и зеленчуци

„От 2018 г. се наблюдава тенденция за леко намаляване на произведеното и реализираното количество консерви на външните пазари“, съобщи за Агрозона инж. Антоанета Божинова от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). „Хубавата тук е, че дори по-малко да сме реализирали, цената, на която сме продали, е по-висока. Не продаваме количество, а продаваме качество“, допълни Божинова.

Възможностите за суровинно обезпечаване на консервната индустрия с български суровини за предстоящия преработвателен сезон ще бъде една от темите на редовната годишна среща на СППЗ, която ще се проведе на 6 юни в Пловдив. На срещата са поканени представители на Националния съюз на градинарите, Асоциация „Български пипер“, Дунавски овощари, Българска праскова, за да бъде представена ситуацията към момента в страната по отношение на щетите от сериозните климатични проблеми. „По данни на СППЗ върху късните сортове череши, които са подходящи за консервиране, няма нанесени много вреди, но кайсиите са сериозно засегнати“, добави Антоанета Божинова. При зеленчуците няма големи поражения, но опасността все още не е преминала. По данни на СППЗ обаче площите със зеленчуци намаляват и това е много сериозен проблем.

Сред трудностите, които срещат преработвателите на плодове и зеленчуци, е и липсата на достатъчно работна ръка, коментират от СППЗ.

На срещата на преработвателите на плодове и зеленчуци се очаква да присъства и зам.-министъра на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. „Желанието ни към него е да ни представи неговото виждане за управленската стратегия за ресурсно обезпечаване на сезон 2019 г. и управленската си стратегия за развитие на зеленчукопроизводството и плодопроизводството в България“, каза още Божинова. „Той е предложен от бранша и се предполага, че те познават неговите възможности и той има визия за решаване на проблемите в сектора“.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА