Най-елитната изложба за животни в Сливен от 10 години

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Най-елитната и представителна изложба за животни бе открита в Сливан днес от зам. – министъра на земеделието Цветан Димитров. Тазгодишното изложение представя животни от най-високо качество на селекцията от 10 години насам, коментира пред Агрозона Цветан Димитров. Той подчерта, че развъдните организации са свършили отлично работата си в избора, спазвайки всички международни критерии. За първи път от 35 развъдни асоциации в изложението участват 31 и това доказва, че те вече не са кухи сдружения и че работата им в последните 10 години дава своите плодове, каза зам. – министърът. Той посочи екземплярите от Черноглавата плевенска овца, типична българска порада, като особен успех на селекцията, както и Кафявото родопско говедо в млекодайното животновъдство. Интерес представлява да се видят няколко породи в месодайното направление на говедовъдството, които за първи път се представят в България. Изключителен интерес сред експертите и публиката предизвика типичната за района на Шкорпиловци порода на Източнобалканската свиня, която е черна и се храни основно с жълъди. Благодарение на нея дъбовите гори на загиват, разказаха хора, които отглеждат тази порода. Любопитно е да се научи, че от нейното месо се прави истинската Смядовска луканка.

С 30% повече са изложителите на тазгодишното изложение в Сливен, в сравнение с миналата година. Интересът е огромен въпреки че голяма част от фермерите предварително обявиха, че няма да присъстват на откриването, за да могат да участват в стартирането на ловния сезон, който също се открива днес.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements