Наградиха победителите в конкурса “Община 2012”

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Призьорите в четирите категории на конкурса “Община 2012” по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ бяха наградени днес в София. 80 проекта на 38 общини са кандидатствали в категориите Туризъм, Инфраструктура, Обновяване и развитие на населените места и Местна инициативна група, стана ясно по време на награждаването.

Първото място в категория “Туризъм” спечели община Чавдар с проект за Археологически парк Тополница. “Всяко поколение трябва да има история. Каквато я напишат, с такова ще го запомнят”, каза кметът на общината Пенчо Гергов след получаването на наградата. Той поясни, че по проекта е построена сграда, в която са изложени археологически експонати, датирани отпреди 7200 години. Той с радост отбеляза, че паркът е открит преди 20 дни и се радва на изключително много посетители. Второ и трето място в категория “Туризъм” заеха община Сливница с проект за изграждане на екопътека, места за отдих и информационен център за развитие на туризма в землището на с. Алдомировци и община Ивайловград с проект за постоянна изложба на етнографското наследство и природните забележителности на община Ивайловград с прилагане на аудио-визуални компютърни умения.

Община 2012 в категория “Инфраструктура” спечели община Суворово със своя проект за спортно-възстановителен и културен комплекс в града. Инж. Павлин Параскевов /на снимката/, кмет на Суворово отбеляза, че награденият проект се разработва от началото на 2009 година и е на стойност 4,2 млн. лева, а строително-монтажните работи са изпълнени за 1 година. Той подчерта, че общината има реализирани 7 проекта по мерки 321, 322 и 313 от ПРСР. На второ и трето място за инфраструктура бяха отличени община Лъки с проект за реконструкция, разширение и модернизация на Младежки дом в гр. Лъки и неговото разширение чрез пристрояване на информационен център и изграждането на фотоволтаична централа за собствените нужди от ел. енергия на обекта и община Калояново с проект за създаване на културен център в с. Житница, община Калояново.

В категорията „Обновяване и развитие на населените места” на първо място беше класирана община Гулянци с проект за благоустройство на площадите на 8 села в общината. На второ и трето място в категорията бяха отличени община Стражица с проект за вътрешна канализационна мрежа в с. Кесарево и община Девин с проект за рехабилитация на ВиК мрежата в с. Селча.

Призът за „Местна инициативна група”спечели община Батак с проект за МИГ Терра Бесика – Батак и Ракитово. На второ и трето място са общините Стражица и Харманли за проектите им за придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на дейност на МИГ “Лясковец-Стражица” и МИГ “Харманли”.

Конкурсът „Община 2012″ е организиран от Министерството на земеделието и храните и се проведе под патронажа на министър Мирослав Найденов. Критериите по които журито е оценявало проектите са целесъобразност на проекта, въздействието му върху природата, начина на живот и икономиката на региона, прилагането на иновативен подход, повишаване качеството на живот на хората, размерът на усвоените средства и цялостната промяна в облика на населеното място.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements