На земеделските производители от Варненско им се налага да търсят работници от други общини, дори от Украйна, за да не оставят гроздовете да съхнат в лозята
Липсата на работна ръка е факт, а и цените на местните продукти са подбивани от вносните. Това става ясно по време на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци във Варна.
Качеството на продукцията на десертно грозде е добро, но се срещат трудности с продажбите. Производител от Аксаково споделя, че при вносни цени 1.30лв, българското от 1.80лв не се продава. Намирането на работна ръка също се оказва сериозен проблем за земеделците. Надникът на ден е 50 лева, но често няма желаещи за гроздобер. Случва се да идват хора чак от Украйна, като заплата им е 800 лева, плюс осигурени квартира и храна.
Проблем за тях е и нормативната уредба, според която компенсации се полагат само при сто процента загуба на добива при пожар и градушка. Предварителното планиране на производството е важна част за реализация на продукцията в последствие. Договарянето с големи прекупувачи води до по-висока сигурност за земеделските стопани.
На срещата бе направено предложение за учредяване на сдружение от производители, които да обединяват и защитават интересите им. По този начин, те по-лесно биха намирали път към пазарите в условията на свиващото се потребление. Като пример се дават кооперативите в Гърция, които представляват силен интерес за земеделските производители.
На заседанието също така са представени и актуалните възможности за европейско финансиране за фермерите.
Източник: Chernomore.bg