Над 700 хил. птици засегнати през 2022 г у нас от птичи грип

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Експерти прогнозират, че рискът от нови огнища, ще стане висок през предстоящите месеци

712 076 засегнати птици в стопанства и 20 огнища на болестта високо патогенна инфлуенца по птиците, или т.нар. птичи грип, са регистрирали от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за периода от началото на 2022 г, съобщават от центъра. В рамките на това време официално има обявени и 4 случая при диви птици. В списъка с обекти, засегнати от заразата, фигурират области, като Добрич, Габрово, Плевен, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Хасково. Най-много са огнищата на територията на гр. Славяново, Плевенско – общо 8. Най-големият обект с обявена зараза от птичи грип е в Асеновград. Там е имало над 177000 кокошки носачки.

Последното огнище на инфлуенца от подтип H5N1 е потвърдено на 21.10.2022 г. животновъден обект с 19 000 кокошки носачки, намиращ се в местността Криво поле,  община Хасково, област Хасково.

„Прави впечатление, че в България броя на съобщените случаи при диви птици е изключително малък, а тези, за които е било съобщено са открити мъртви. Докато в  останалите държави, където вирусът на високо патогенната инфлуенца е проникнал, делът на откритите  положителни диви птици многократно превишава този на домашните птици и тези, отглеждани в плен“, коментират експерти от ЦОРХВ.

В цяла Европа се наблюдава промяна в съотношението на засегнатите диви птици  – от водоплаващи до грабливи и други видове птици, което предполага изместване на инфекцията от мигриращите през зимата птици към немигриращите и синантропните диви птици, които пребивават или се размножават в Европа (включително и тези, които се размножават в колонии).

Като се вземат предвид променящата се епидемиологична обстановка в ЕС през 2020, 2021 и 2022 г. и сезонният характер на разпространение на инфлуенца А вирусите при дивите птици, съществува потенциален риск през следващите месеци в ЕС да възникнат нови огнища на различни подтипове HPAI А по птиците. „Засега рискът се определя като умерен на основата на все още меката и удължена есен, но със захлаждането на времето и в зависимост от температурите и движението на птиците по миграционните пътища тенденцията е рискът да се засилва към висок“, заключават специалистите от ЦОРХВ.

Епидемията от 2021–2022 г. с общо 2398 огнища при домашни птици, 46 милиона птици, умъртвени в засегнатите предприятия, 168 случаи при птици, отглеждани в затворени помещения и 2733 случая на птичи грип при диви птици, в 36 европейски държави е по-голяма от епидемията от 2020–2021 г. и изглежда, че е най-голямата досега в Европа.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА