Над 50% ръст на разходите в свиневъдството, цените на месото нагоре с 20%

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

12% ръст в производството на свинско месо за година

Намаленото предлагане и свиването на пологовието от свине в ЕС, под натиска на рекордно високите разходи за фуражи и енергия, движи нагоре ценовите нива. Отчетеното увеличение в края на септември спрямо същия периода на миналата година е с 52%. Динамиката на европейските цени се отразява върху българските, които се очаква да достигнат 4,20 лв./кг кланично тегло през следващите месеци (+21% на годишна база), става ясно от данни на Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

Произведеното свинско месо в кланичните предприятия през периода м.януари – юли 2022 г. възлиза възлиза на 47,5 хил. тона, според официалната официалната информация. В сравнение със същия период на предходната година се наблюдава ръст с 12%. България е една от малкото държави-членки с положителна динамика на производството, като за първото полугодие в ЕС е отчетено намаление на произведените количества с 4% на годишна база.

Спадът в цените на говеждото се очаква да продължи и през следващите месеци

След значителното повишение на цените на едро на говеждото и телешкото месо отбелязано през м. юли, ценовите нива през м.август се понижиха до 6845 лв./тон кланично тегло (-11,4%). Плавното намаление на цените с около 5-8% на месечна база ще продължи поради очакванията за ръст в направлението за кланиците, с оглед на нарасналите разходи за изхранване приз зимните месеци.

По данни на МЗм, до края на м.юли в промишлени условия са произведени 3,9 хил. тона говеждо и телешко месо. В сравнение със същия период на 2021 г. е реализирано увеличение със 620 тона. По предварителни оценки на CAPA, очакваното производство в кланиците до края на годината може да достигне между 7,2 и 7,3 хил. тона.

До края на годината пилешкото ще е с 43% по-скъпо, спрямо 2021 г.

Цените на тон кланично тегло на пилешкото месо се задържат устойчиво над равнището при свинското месо, което е прецедент за последните години. Стабилното вътрешно търсене и високи разходи за ресурси ще движат цените нагоре, като очакваният ръст на годишна база ще е с около 43%. Производството на месо от бройлери в кланиците до м.юли е в размер на 52,4 хил. тона (+2%).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама