Над 50% ръст на разходите в свиневъдството, цените на месото нагоре с 20%

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

12% ръст в производството на свинско месо за година

Намаленото предлагане и свиването на пологовието от свине в ЕС, под натиска на рекордно високите разходи за фуражи и енергия, движи нагоре ценовите нива. Отчетеното увеличение в края на септември спрямо същия периода на миналата година е с 52%. Динамиката на европейските цени се отразява върху българските, които се очаква да достигнат 4,20 лв./кг кланично тегло през следващите месеци (+21% на годишна база), става ясно от данни на Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

Произведеното свинско месо в кланичните предприятия през периода м.януари – юли 2022 г. възлиза възлиза на 47,5 хил. тона, според официалната официалната информация. В сравнение със същия период на предходната година се наблюдава ръст с 12%. България е една от малкото държави-членки с положителна динамика на производството, като за първото полугодие в ЕС е отчетено намаление на произведените количества с 4% на годишна база.

Спадът в цените на говеждото се очаква да продължи и през следващите месеци

След значителното повишение на цените на едро на говеждото и телешкото месо отбелязано през м. юли, ценовите нива през м.август се понижиха до 6845 лв./тон кланично тегло (-11,4%). Плавното намаление на цените с около 5-8% на месечна база ще продължи поради очакванията за ръст в направлението за кланиците, с оглед на нарасналите разходи за изхранване приз зимните месеци.

По данни на МЗм, до края на м.юли в промишлени условия са произведени 3,9 хил. тона говеждо и телешко месо. В сравнение със същия период на 2021 г. е реализирано увеличение със 620 тона. По предварителни оценки на CAPA, очакваното производство в кланиците до края на годината може да достигне между 7,2 и 7,3 хил. тона.

До края на годината пилешкото ще е с 43% по-скъпо, спрямо 2021 г.

Цените на тон кланично тегло на пилешкото месо се задържат устойчиво над равнището при свинското месо, което е прецедент за последните години. Стабилното вътрешно търсене и високи разходи за ресурси ще движат цените нагоре, като очакваният ръст на годишна база ще е с около 43%. Производството на месо от бройлери в кланиците до м.юли е в размер на 52,4 хил. тона (+2%).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА