Над 5 пъти повече изнесен ечемик от варненското пристанище

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Общото количество изнесена пшеница през варненското пристанище от началото на пазарната 2017/18 до 1-и април 2018 г. е малко над 1,6 млн. тона като от тях 74,8 хил. тона са изнесени през последната седмица. Експортът на ечемик от своя страна е над 5 пъти повече в сравнение с  миналата година по същото време. При рапицата има спад с 38,3%.

По данни на „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1, сочат, че от началото на пазарната година до момента оттам са изнесени 19,7 хил. тона пшеница. Това е с близо 24% по-малко спрямо същия период на миналия сезон. Ечемик и рапица все още не са изнесени.

През миналата седмица за пръв път след близо двумесечен застой, е експортирана царевица през Пристанище Варна – 70,3 хил. тона. При слънчогледа няма движение. От началото на септември 2017 г. до сега износът на царевица и слънчоглед през пристанището бележи над два пъти увеличение на годишна база.

Износ на тези две култури от бургаското пристанище не е отчетен. От началото на настоящата 2017/18 пазарна година не е реализиран внос на зърнени и маслодайни култури през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА