Над 30 000 килограма продукти са дарени на хранителната банка у нас за първите месеци от разкриването й. Това каза Марина Бракалова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, в ефира на радио Фокус. Според Бракалова, това е изключителен резултат като за начало, но е необходимо и даренията да станат регулярни. Хранителната банка се опитва да бъде партньор на всеки един от производителите и търговците на храни, който разполага с продукти, които не би могъл да оползотвори, но те все още са годни за консумация. Марина Бракалова подчерта, че за да може хранителната банка да функционира пълноценно, е необходимо тя да се пълни чрез даряване на храна регулярно. Проблемът е в това как храната да стигне до банката и каква е мотивацията на производителите да даряват.
Банката работи с всички по веригата за производство и търговия с храни, със службите за социално подпомагане, както и с контролните органи, които могат да гарантират качеството на продуктите. Качеството на събраните храни се проверява, след което те се предоставят на партньорски организации в София и в страната, които всекидневно я предоставят на хората, които имат нужда. Във фонда на Хранителната банка постъпват и чрез Българската агенция по безопасност на храните конфискувани продукти, които са годни за консумация, но не са придружени от изискваните търговски документи.
Всички крупни производители, преработватели и търговци могат да даряват на банката и директно на по-малки организации пакетирани храни, които отговарят на всички изисквания, валидни и за предлагането на хранителни продукти в търговската мрежа. Предстои Българска Хранителна банка да организира кампании из страната, с цел да бъдат събирани големи количества продукти в кратки срокове.