Над 20 хиляди камиона са заседнали на полско-украинската граница заради блокада на полските превозвачи

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Стачките следват спора между съседните страни по-рано тази година заради евтиното украинско зърно

Повече от 20 хиляди камиона от Полша и Украйна са блокирани на три големи гранични пункта, докато стачкуващите полски превозвачи протестират срещу споразумението на ЕС, което позволява на украинските камиони неограничен достъп до блока, предаде CNN.

В понеделник полските превозвачи започнаха да блокират движението на камиони по трите най-големи гранични пункта между двете страни: Корчова-Краковец, Хребене-Рава-Руска и Дорохуск-Ягодин, съобщи украинската държавна медия Укринформ.

“В момента повече от 20 000 превозни средства са блокирани от двете страни. Икономиката не само на Украйна или Полша търпи загуби, но и на други страни, които не могат да транспортират стоки“, се казва в изявление на украинското министерство на възстановяването в четвъртък.

Водачите на камиони от Украйна са освободени от търсенето на разрешителни за преминаване на полската граница, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., съобщи Reuters.

Стачките следват спора между съседните страни по-рано тази година заради евтиното украинско зърно, което обикновено се доставя от сега окупираните черноморски пристанища на страната, но сега вместо това се влива в Европа през Полша.

Притокът на продукти подкопава полските фермери, което доведе до вече изтекла временна забрана на ЕС. Полша не позволява на вътрешния й пазар да се продава украинско зърно.

Подкрепата на Полша е от съществено значение за военните усилия на Украйна; от февруари 2022 г. няколко милиона разселени хора напуснаха Украйна и се насочиха към Полша, а военно оборудване на НАТО на стойност няколко милиарда беше пренесено бързо през полска територия.

Международната транспортна асоциация на Украйна заяви, че поляците “не са доволни от високата конкуренция, която се разви след либерализацията на международния транспорт между Украйна и страните от ЕС“. Затова едно от исканията е отмяната на безвизовия транспорт, отбелязва Укринформ.

Сергей Деркач, заместник-министър в Министерството на инфраструктурата на Украйна, е категоричен, че това искане е “невъзможно за изпълнение“

“Невъзможно е да се отмени споразумението за либерализация на транспорта, защото това е въпрос на двустранни споразумения между ЕС и Украйна. И Полша не може да направи нищо едностранно“, отбеляза той.

В понеделник посланикът на Украйна в Полша Васил Зварич нарече протестите “нож в гърба“ на Украйна, за която транспортните маршрути, включително въздушното пространство и пристанищата, бяха силно ограничени от началото на инвазията.

Според украинската национална телевизия “Суспилне“ организаторите на протеста са заявили, че планират да пропускат по един камион на час през границата.

Протестиращите не планират да възпрепятстват движението на камионите, които превозват хуманитарна помощ за Украйна, отбеляза Суспилне, като добави, че протестиращите също така са заявили, че имат разрешение да проведат пикет до 3 януари.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements