Производството на маслодаен слънчоглед към 14-и декември у нас е било 1 840,5 хил. тона, а на царевица за зърно – на 2 315,4 хил. тона. Това е съответно с 8,2% и с 4,1% повече спрямо окончателните оперативни данни за предходната година, отчетени към 8-и декември 2016 г, когато реколтата от двете култури е прибрана на 100%. Това сочи оперативният анализ на Министерството на земеделието. При слънчогледа увеличението се дължи основно на нарастване на реколтираните площи, а при царевицата – на повишение на средния добив.
Окончателните оперативни данни към 14-и декември сочат, че производството на картофи, овес, дини, фасул, лен, пролетен ечемик, градински грах, леща и фуражен грах се увеличава от 8,1% до над два пъти като най-значителен при фуражния грах. Отчетеното повишение е спрямо аналогичните данни от края на 2016 г.
Понижение има при продукцията от пъпеши, ориз, соя, силажна царевица, сорго, памук, шарен слънчоглед, пипер и домати – с между 5,1% и 30,3%. По-малко е производството на годишна база и при тютюна – от 13,7% до 35,6% за различните видове. При типовете Ориенталски и Вирджиния намалението е заради по-малкото реколтирани площи, а при тип Бърлей – с по-ниския среден добив спрямо миналата година.
Сред основните зеленчукови пролетни култури, по-високи средни добиви спрямо 2016 г. има при дините и картофите – съответно с 8,3% и 10,6%, а по-ниски са при пипера, пъпешите и доматите като спадът е в рамките на 5,9% – 15,8%.
Нараства производството на повечето от основните трайни насаждения и етерично-маслени култури спрямо 2016 г, сочат окончателните оперативни данни. По-значително е увеличението при продукцията от кайсии – с 52,7% и лавандула – със 74,8%. По-умерен е ръстът при продукцията от ябълки, маслодайна роза, ягоди, череши, круши, вишни и малини – с между 2,5% и 24,1%.
Производството на сливи и праскови се понижава съответно с 8,1% и 9,5%.
Производството на грозде от десертни и винени лозя е съответно с 2,2% и 8% под нивата отпреди една година, главно в резултат от понижение на средните добиви, като при винените лозя се отчита и леко намаление на реколтираните площи.
Най-значително увеличение на средния добив спрямо миналогодишната реколта има при кайсиите – с 44,5%, а намаление има при сливите – със 7,8%.