2,6 млн. евро дава ЕС за плодове в българските училищата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Близо 2,6 млн. евро ще получи България за плодове в детските градини и училищата, след като беше гласувано от Комитета по обща организация на селскостопанските пазари разпределението на средствата от Европейският фонд за гарантиране на земеделието за 2019-2020 учебна година. Общият бюджет на схемата за плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения за всички държави членки на ЕС е в размер на 250 млн. евро. За България се отделят и 1 156 473 евро за мляко и млечни продукти. Освен средствата, осигурени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, всяка страна може да се включи и с допълнително национално финансиране по двете схеми.

Отпуснатите средства ще бъдат използвани за предоставяне на плодове и зеленчуци на децата в детските градини и училищата. Освен това ще бъдат финансирани съпътстващи мерки, чрез които малчуганите да придобият знания за селското стопанство и здравословното хранене. Пари ще бъдат отделени и за информиране на обществото за същността на схемата, както и за наблюдението и оценката на резултатите.

Разпределението на средствата е направено на базата на броя на децата от 6 до 10-годишна възраст, а изборът на изпълнители се регламентира с Наредбата за условията и реда за прилагане на схемата за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“.

Припомняме, че наскоро Министерски съвет прие промени в документа, които целят да поставят в равноправно положение всички заявители в двете схеми. Въведе се и нов ред за кандидатствате и определяне на заявителите, като досегашните актове за одобрение бяха със срок до 3 години. Целта на промените бе да не се допуска да има доставчици за дълъг период от време, които са получили одобрение по различни режими.

Около 2500 са обхванатите от схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ учебни заведения, като броят на децата в тях е около 300 000.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА