Повече от една трета от плодовете, които консумират европейските потребители, са замърсени с остатъци от пестициди, нанасящи увреждания на ендокринната система, съобщава euractiv.com. Резултатите са от изследване, направено от неправителствена организация, като 68% от плодовете са съдържали остатъци от пестициди, а 34% – от 27 вредни за ендокринната система пестицида. Изследвани са и зеленчуци, 41% от тях са съдържали пестицидни следи, а при 14% са открити остатъци от пестициди, които нарушават хормоналния баланс.
Проблемите с ендокринната система водят до много здравословни проблеми, сред които и повишен риск от развитие на ракови заболявания, проблеми с развитието на плода, на новородените, проблеми с репродуктивната система.
Данните от изследването на неправителствената организация сочат, че най-сериозни са замърсяванията при цитрусовите плодове като между 46 и 57% от мандарините, портокалите, грейпфрутите са съдържали следи от потенциално опасни за хормоналния баланс пестициди. След това се нареждат прасковите, гроздето и ягодите (34-35%). При зеленчуците най-сериозно е засегната целината.
Продукцията, произведена в южната част на Европа е по-вероятно да бъде замърсена с пестициди, сочат резултатите, като на чело на негативната класация са плодове и зеленчуци от Испания, Гърция и Италия. Най-често замърсената продукция пък е достигала купувачите в Ирландия, Швеция и Холандия.