Сезонната и местна храна е по-добра за здравето и околната среда

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Вижте как да избирате правилно плодовете и зеленчуците на трапезата си

Храненето със сезонни и местни плодове и зеленчуци е от полза както за здравето, така и за околната среда, отбелязват от Европейския съвет за информация за храните (EUFIC). Местната храна е по-свежа и питателна, особено като се има предвид, че повечето от витамините и минералите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, обикновено се губят в рамките на 24 часа след събирането. Освен това много проучвания разкриха, че местната храна драстично намалява емисиите на парникови газове (ПГ), свързани с веригата на доставки. Плодовете и зеленчуците с най-ниски емисии на парникови газове са тези, отглеждани навън по време на естествения им сезон без много използване на допълнителна енергия и консумирани в същата страна на произход.

Изборът на местно произведени и през сезона плодове и зеленчуци е само един аспект на по-устойчивото хранене. Увеличаването на растителните храни като плодове и зеленчуци в диетата, намаляването на храни на животински произход, като говеждо и млечни продукти, и свеждането до минимум на хранителните отпадъци са също толкова важни.

 

Преките ползи за природата

Ползите за околната среда от сезонните плодове и зеленчуци често се дължат на по-късите разстояния, които изминават. Докато видът на транспортиране може да е значителен за някои плодове и зеленчуци, като например въздухоплавателни продукти (например плодове, тропически плодове и зелен фасул), приносът на транспорта към въглеродния отпечатък обикновено е по-нисък от емисиите, идващи от начина на производство. Въпреки че контролираните от климата оранжерии могат да означават по-малко използвана земя, по-малко загуба на храна, по-ниски дози на пестициди и високи добиви, енергията, необходима за отопление на подобни съоръжения, е значителна. До такава степен, че световната сезонност може да бъде и екологичен избор.

Когато доматите се отглеждат на местно ниво, но извън сезона им в отопляеми оранжерии, те имат по-високи въглеродни отпечатъци в сравнение с тези, отглеждани през сезона извън страната и след това транспортирани до друга страна.

Местните ябълки, които се събират през октомври в Европа, но се съхраняват до август на следващата година и след това се консумират на местно ниво, биха имали по-висок въглероден отпечатък, отколкото ако ябълките бяха местно и сезонно събрани в Нова Зеландия, изпратени и изядени в Европа извън европейския сезон на ябълките. Това е така, защото с увеличаване на времето за съхранение в хладилниците се увеличава и количеството необходима енергия, като по този начин се отделят повече емисии на парникови газове.

 

Как да изберете правилно плодовете и зеленчуците

  • Намалете силно нетрайните и отгледаните извън сезона продукти: крехки, нетрайни и извън сезона меки плодове (плодове, череши) или екзотични плодове (личи, папая, маракуя) и извън сезона зеленчуци (аспержи, зелен фасул, грах ). Те често се транспортират със самолет, защото се развалят по-бързо. Това значително увеличава техните емисии на парникови газове.
  • Намалете купуването извън сезона на продукти от Средиземноморието: те често се отглеждат в отопляеми оранжерии в цяла Европа или в трети страни, като всичко това изисква допълнителна енергия. Примерите включват домати, тиквички, патладжани, чушки, салати и краставици.
  • Не купувайте предварително приготвени продукти: това включва подрязани или нарязани продукти, плодови салати и предварително нарязани плодове и зеленчуци, като нарязан ананас. Те обикновено включват допълнителни енергийни ресурси за миене, охлаждане до пластмасовите опаковки в сравнение с цели плодове и зеленчуци.
  • Запознайте се със сезонните плодове и зеленчуци във вашата страна: използвайте интерактивната карта на EUFIC, за да научите повече за това, което вашата страна може да предложи през сезоните.
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА