Вижте как да избирате правилно плодовете и зеленчуците на трапезата си
Храненето със сезонни и местни плодове и зеленчуци е от полза както за здравето, така и за околната среда, отбелязват от Европейския съвет за информация за храните (EUFIC). Местната храна е по-свежа и питателна, особено като се има предвид, че повечето от витамините и минералите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, обикновено се губят в рамките на 24 часа след събирането. Освен това много проучвания разкриха, че местната храна драстично намалява емисиите на парникови газове (ПГ), свързани с веригата на доставки. Плодовете и зеленчуците с най-ниски емисии на парникови газове са тези, отглеждани навън по време на естествения им сезон без много използване на допълнителна енергия и консумирани в същата страна на произход.
Изборът на местно произведени и през сезона плодове и зеленчуци е само един аспект на по-устойчивото хранене. Увеличаването на растителните храни като плодове и зеленчуци в диетата, намаляването на храни на животински произход, като говеждо и млечни продукти, и свеждането до минимум на хранителните отпадъци са също толкова важни.
Преките ползи за природата
Ползите за околната среда от сезонните плодове и зеленчуци често се дължат на по-късите разстояния, които изминават. Докато видът на транспортиране може да е значителен за някои плодове и зеленчуци, като например въздухоплавателни продукти (например плодове, тропически плодове и зелен фасул), приносът на транспорта към въглеродния отпечатък обикновено е по-нисък от емисиите, идващи от начина на производство. Въпреки че контролираните от климата оранжерии могат да означават по-малко използвана земя, по-малко загуба на храна, по-ниски дози на пестициди и високи добиви, енергията, необходима за отопление на подобни съоръжения, е значителна. До такава степен, че световната сезонност може да бъде и екологичен избор.
Когато доматите се отглеждат на местно ниво, но извън сезона им в отопляеми оранжерии, те имат по-високи въглеродни отпечатъци в сравнение с тези, отглеждани през сезона извън страната и след това транспортирани до друга страна.
Местните ябълки, които се събират през октомври в Европа, но се съхраняват до август на следващата година и след това се консумират на местно ниво, биха имали по-висок въглероден отпечатък, отколкото ако ябълките бяха местно и сезонно събрани в Нова Зеландия, изпратени и изядени в Европа извън европейския сезон на ябълките. Това е така, защото с увеличаване на времето за съхранение в хладилниците се увеличава и количеството необходима енергия, като по този начин се отделят повече емисии на парникови газове.
Как да изберете правилно плодовете и зеленчуците
- Намалете силно нетрайните и отгледаните извън сезона продукти: крехки, нетрайни и извън сезона меки плодове (плодове, череши) или екзотични плодове (личи, папая, маракуя) и извън сезона зеленчуци (аспержи, зелен фасул, грах ). Те често се транспортират със самолет, защото се развалят по-бързо. Това значително увеличава техните емисии на парникови газове.
- Намалете купуването извън сезона на продукти от Средиземноморието: те често се отглеждат в отопляеми оранжерии в цяла Европа или в трети страни, като всичко това изисква допълнителна енергия. Примерите включват домати, тиквички, патладжани, чушки, салати и краставици.
- Не купувайте предварително приготвени продукти: това включва подрязани или нарязани продукти, плодови салати и предварително нарязани плодове и зеленчуци, като нарязан ананас. Те обикновено включват допълнителни енергийни ресурси за миене, охлаждане до пластмасовите опаковки в сравнение с цели плодове и зеленчуци.
- Запознайте се със сезонните плодове и зеленчуци във вашата страна: използвайте интерактивната карта на EUFIC, за да научите повече за това, което вашата страна може да предложи през сезоните.