Над 13 хиляди нарушения на трудовото законодателство в селското стопанство за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Най-много работници са заявени за прибиране на грозде, ягоди и череши

Контролните органи на Инспекцията по труда извършиха 3666 бр. проверки в сектор „Селско стопанство“ до 31 октомври 2023 г., когато приключва и активният земеделски сезон. Всяка година в дейността на Агенцията секторът подлежи на засилен контрол, тъй като е идентифициран като рисков както по отношение на използването на недеклариран труд, така и за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

При проверките са установени 13 549 бр. нарушения на трудовото законодателство. По-голямата част от тях засягат здравословните и безопасни условия на труд – 7866 бр. Нарушенията, касаещи изпълнението на трудовите правоотношения, са 5678 бр., от които 1048 бр. са свързани с възникването им, а 1099 бр.  – със заплащането на труда. Установените случаи на работа без трудов договор са 272 бр.

От началото на 2023 г. Инспекцията по труда е предоставила 252 206 бр. образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.  Земеделските стопани, заявили образци на т.нар. еднодневни договори, са 1786. По култури най-много са заявените образци за обработка на насаждения и прибиране на реколтата от грозде, ягоди, череши, маслодайни рози, ябълки и други.

При еднодневните договори работещите запазват възможността да получават социални помощи и обезщетения за безработица. Тези договори защитават правата както на работниците, които са осигурени за някои рискове, включително за трудова злополука, така и на работодателите, тъй като се предотвратява налагането на санкция за използването на недеклариран труд. Чрез еднодневните договори земеделските стопани могат да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред, тъй като при използването им не се налага да регистрират сключването и прекратяването им в Националната агенция за приходите и да оформят трудови книжки.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА