Над 120 турски компании идват за голям агробизнес форум у нас

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Голям българо-турски агробизнес форум ще се проведе на 27 ноември в София. Събитието е организирано във връзка с постигнатите земеделски договорености между България и Турция. Турската делегация ще бъде ръководена от министъра на храните, земеделието и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба. Очакват се над 120 представители на бизнеса от южната ни съседка.

Три са основните панела на събитието – животновъдство, растениевъдство и наука. Представители на държавните институции и бизнеса на двете страни ще вземат участие в няколко области, като биологично земеделие, аграрна наука, биотехнологии, торове и препарати.

Една от основните теми, които ще бъдат разисквани е възможността за износ на агнета към Турция. Становището на турската страна по темата стана ясно по време на 13-ото заседание на Комитета по земеделие между двете страни в Одрин, Турция. А тя беше, че страната им няма нищо против българските животновъди да изнасят живи овце за разплод, угояване и клане. Условието, обаче е да бъде издадена допълнителна декларация в съответствие с ветеринарно-санитарните условия, определени от Министерството на храните, селското стопанство и животновъдството на комшиите.

В началото на този месец изпълнителният директор на НОА проф. Иван Станков, сподели пред Агрозона, че скоро започва в страната ни изграждането на депа за изкупуване на агнета и шилета. Той обяви, че пазарът към Турция е отворен, но все още остават митнически проблеми. Предлаганата цена от югоизточната ни съседка е от 4,50лв до 6лв за килограм български агнета или шилета. Проф. Станков определи турския пазар като изгоден. В същото време другите арабски страни не са достатъчни печеливши, смята експертът.

 

Снимка: frognews.bg

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА