Над 120 майстори-готвачи ще участват за Националната кулинарна купа 2019

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
3 Минути

Над 120 майстори ще покажат своите умения днес и утре в Международен панаир Пловдив на турнирите за Националната кулинарна купа 2019. Най- голямото състезание за топготвачи в България.

По време на надпреварата ще има много предизвикателства за участниците. За първи път тази година ще бъде включена дисциплината „Нов почит на българската кухня“, в която състезателите ще трябва да приготвят ястия от ориз в гювеч.

Най-оспорвани са битките за титлите „Най-добър кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“. При тях отборите ще трябва да приготвят предястие от патешко филе, основно ястие с червено месо и десерт от сметана, череши, шоколадов блат, черешова ракия или ликьор. За индивидуалните състезатели предизвикателството ще бъде приготвянето на рибно предястие, както и основно от червено месо.

Вторият кръг от състезанието се казва „Черна кутия“, тъй като участниците ще получат продуктите, с които трябва да готвят, в затворен кашон на самия старт. Те ще имат право само на 15 минути да измислят рецепта и 90 минути, за да представят на журито тристепенно меню.

В категорията за най- добър сладкар участниците трябва да направят сватбена торта на тема „Лавандула и люляк“. Претендентите ще трябва да минат през четири тура, сред които са изработване на шоколадова скулптура на тема „Опазване на околната среда“, а също така и направа на веган десерти.

На тазгодишното 12-ото издание на Националната кулинарна купа отново ще присъства и атрактивният шампионат за пица с дисциплините „Новита“ и „Класика“. И при двете важно правило е, че разточването на тестото задължително трябва да бъде ръчно.

Победител в раздел „Паста“ ще стане майсторът, който предложи най-креативната рецепта за затворен пресен продукт. Силна конкуренция се очаква и в индивидуалната категория „Телешко“, където на участниците ще бъдат предоставени котлет, бон филе, рибай и момици, за да направят своите вкусни изненади.

Основен акцент в Национална кулинарна купа на България 2019 ще е Панорама на професионалното образование. Ще се проведат състезания в категориите „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар/сладкар” и „Най-добър млад сервитьор“. Ястията ще бъдат презентирани на български и на  един чужд език по избор като тази част е под егидата на Министерството на образованието и науката.

Победителите ще бъдат обявени на 20 април 2019г. по време на официалното награждаване в края на състезанието. Отличените категории ще бъдат „Пицар на България“; „Българска кухня нов прочит“; „Телешко за купата на Ростар“; „Паста за купата на Делита Трейд“; „Сладкар на България“; „Кулинарен отбор на България“ и „Готвач на България“

Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи, а партньори на форума са Асоциацията на сомелиерите и Българската асоциация на барманите.

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements