Малко над 7 млн. лв. са приходите от организиран ловен туризъм през 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Отчита се 7% ръст на запасите при дивата свиня за миналата година

Данни за организирания ловен туризъм в България през 2023 съобщи заместник–директорът на ИАГ Росен Райчев по време на пресконференция за откриване на изложението “Природа. Лов. Риболов” в Пловдив.

По думите му при едрия дивеч във всички ловностопански райони като цяло са се формирали стабилни дивечови популации, които постепенно нарастват. Трендът при благородния елен и лопатара е интензивен и възходящ. При сърната също се регистрира нарастване, но все още запасите са недостатъчни .

7% ръст на запасите при дивата свиня за миналата година отчете специалистът. Статистиката при дребния дивеч също е положителна.

„Приходите от организиран ловен туризъм през 2023 г. са 7 278 713 лв. Постъпленията от държавните ловни стопанства са в размер на малко над 5,5 млн. лв.“, обяви Росен Райчев. При трофеите също има добри резултати, като само при благородния елен са присъдени 68 златни медала, стана ясно от презентацията му.

„Миналата година Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури е извършила 15 381 проверки, от които 609 съвместно с МВР,“ посочи Сергей Костадинов, главен секретар на Агенцията. Конфискувани са 708 съоръжения на бракониери, над 5 тона иззета риба е дарена на социални домове, а над 8 тона жива риба е върната обратно във водоемите.

„ИАРА ще представи в рамките на „Природа. Лов. Риболов“ как осъществява контролната си работа на специален щанд“, обясни заместник-директорът Ясен Киров.

„Чрез въвеждането на електронно разрешително за лов държавата прави възможното да намали нарушенията на Закона за лова“, отбеляза и Стоян Тошев една от мерките за борба с бракониерството.

Пловдив е домакин на изложенията “Природа. Лов. Риболов” и “Цветна пролет”

Над 150 компании участват в най-свежите изложби, посветени на индустрията за свободното време, домa, семейството и природата. Данните съобщи главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов на пресконференция по повод откриването на „Природа. Лов. Риболов“ и „Цветна пролет“.

„Смятаме, че ни предстоят две успешни изложения с наситена и богата съпътстваща програма, в която има за всеки по нещо. Специални мероприятия за деца и ученици, атракции за възрастни, забавления и приятни изненади“, изтъкна той.

Посетителите ще видят богато разнообразие от продукти и аксесоари, висококачествено оборудване за лов, риболов, алтернативен туризъм и спортове. Яхти, лодки, АТВ-ата, оптики и къмпинг оборудване оформят експозицията за любителите на екстремни водни преживявания и планински преходи.

Градинарите и фермерите ще открият цветя, овошки, семена, разсад, декоративни дръвчета и храсти, стъклени и полиетиленови оранжерии, градински мебели, саксии и други цветни детайли за балкони и веранди.

„Общо 20 държави участват в изложбите тази седмица“, обобщи доц. Соколов данните, включващи предстоящите издания на Италианския фестивал на красотата и прическата и Международните киноложки изложби.

„Природа. Лов. Риболов“ представя и дейността на държавните горски предприятия, институции и сдружения и дивечовъдната дейност. „Гората е зеленото богатство на България“, подчерта инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на ИАГ.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА