На юг от границата: Откриха в Турция шап, чума и антракс

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В Северна Македония са докладвани 78 огнища на син език

Епизоотичнато обстановка в Турция се усложнява, сочат данните на информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) за последната седмица, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Според данните в южната ни съседка са докладвани 9 първични огнища на шап, 7 първични огнища на чума по дребните преживни, 1 първично огнище на заразен нодуларен дерматит, 4 първични огнища на шарка по овцете и козите, 4 първични огнища на бяс и 21 първични огнища на антракс.

България е докладвала 3 вторични огнища на африканска чума по дивите свине. Гърция е докладвала 25 първични огнища на син език (Серотип:04), в Румъния са регистрирани 32 първични и 13 вторични огнища на африканска чума по домашните свине, както и 6 първични огнища на африканска чума по дивите свине. В Република Северна Македония се наблюдава влошаване на епизоотичната обстановка по отношение на синия език (Серотип:04) като са докладвани 78 първични огнища. Сърбия е докладвала 3 първични огнища на африканска чума по домашните свине. В Полша се наблюдава следното, докладвани са 3 първични и 1 вторично огнище на африканска чума по домашните свине, 44 първични огнища на африканска чума по дивите свине и 2 първични огнища на туберкулоза по говедата. Интересна е обстановката в Германия по отношение на следните заболявания: 6 първични огнища на африканска чума по дивите свине, 1 първично огнище на нископатогенна птича инфлуенца по птиците държани в плен, 1 вторично огнище на туберкулоза по говедата и 4 първични огнища на западнонилска треска, отбелязват от ЦОРХВ. По отношение на синия език се наблюдава проникване на заболяването в страните от Западна Европа както следва: 2 първични огнища във Франция (Серотип:08) и 1 първично огнище от същия серотип. На последно място в Италия се наблюдава перзистиране на инвазията с малък кошерен бръмбар (Aethina tumida) като е докладвано 1 първично огнище както и присъствието на западнонилската треска като са докладвани 2 първични огнища.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама