На полето този месец: Августовската оран е най-качествена

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Най-важна работа след прибирането на зърното от есенниците си остава дълбоката обработка на освободените площи. Августовската оран е най-качествената и за да е така, тя трябва да е придружена с полагащото се органично и минерално торене. Сухото и горещо августовско време принуждава стопаните да прибягват по-често към напояване. Водата несъмнено ще увеличи добива от царевицата, но през втората половина на месеца може да се окаже вредна за цвеклото. Тя ще намали захарното съдържание и ще влоши технологичните качества на кореноплодите.

Настъпва времето за прибиране на някои полски култури като соята, фасула и други. Много е важно да се определи точно времето за прибиране. От това ще зависи качеството на продукцията, годността й за съхранение, преработка или пряка употреба. Бобовете на соята трябва да придобият ръждивокафява или сребристожълта окраска, семената да са твърди, а листата да са започнали да изсъхват, за да се каже, че е време за прибиране. На фасула много добре ще се отрази изсушаването му на слънце. Ако се съхрани с влага повече от 14 %, зърната няма да запазят белия си цвят, а ще пожълтеят. Не е изключено при такава влажност да се развият и плесени.

Агрокалендарът е подготвен от Националната служба за съвети в земеделието.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА