На борсите търговията на зърното е под знака на минималните промени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

У нас купувачите сключиха сделки за слънчоглед на 680 лв за тон

Котировките на основните зърнени стоки на световните борсови пазари се променят минимално или остават без промяна през изминалата седмица, отчитат експертите на Софийската стокова борса. Цената ФОБ (FOB – Free On Board – на границата на страната износител – бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго се вдига с 2 долара до 250 долара за тон. Във Франция, в Русия и в Украйна цените остават на нивата от предходната седмица – съответно 232 евро за тон, 237 долара за тон и 198 долара за тон.
Царевицата в САЩ поевтинява с 4 долара до 228 долара за тон, във Франция – с 5 евро до 195 евро за тон, в Русия се запазва на равнище 228 долара за тон.
Цената на ечемика във Франция също остава на предишното си ниво или 217 евро за тон. Рапицата на борсата “Юронекс” (Euronext) се понижава с 9,50 евро до 415 евро за тон.
Котировките на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се задържат на 910 долара за тон.
Рафинираната захар за доставка през октомври се покачва с 13,90 долара, достигайки 711,20 долара за тон на борсата в Лондон.
На Софийската стокова борса котировките продава за хлебна пшеница са от 479 до 532 лева за тон, купувачите обаче не са готови да плащат повече от 300 лева за тон, доставено до купувач (DAP). Фуражната пшеница се предлага на 410 лева за тон, а царевица – на 420 лева за тон. Маслодаен слънчоглед от място се продава от 680 до 770 лева за тон, като търсенето беше на 680 лева за тон и на тази цена се сключваха и сделки. Всички цени са без ДДС.

На Софийската стокова борса продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лева за тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лева за тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лева за литър. Има и предлагане на жълт грах на начални цени от 1200 лева за тон, без ДДС, и на зрял фасул на 2000 лева за тон. Има нови оферти – за различни видове белен и небелен слънчоглед.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама