На 7 май влизат в сила регламентите за частно складиране в сектора на млякото и месото

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Мерките зя частно складиране са насочени са насочени към сектора на млякото като целта е да се намалят напрежението на пазара и да се свият загубите от млякото, което се увеличава. Участниците в Консултативния съвет получиха вчера информация за предложения от страна на ЕК пакет от мерки, по повод настоящата пандемия на COVID-19. Той предвижда помощ за частно складиране в сектора на млякото и месото.

Складиране на сирена

По мярката за частно складиране на определени сирена за подпомагане са допустими всички произведени сирена, както и замразена извара. Изключение има за сирената, които не са подходящи за по-нататъшно съхранение след периода на зреене. Минималното количество на едно подадено заявление е 0,5 тона, като операторите не са ограничени в броя на заявленията. Размерът на помощта е 15,57 евро на тон за фиксирани разходи за съхранение и 0,40 евро за тон на ден договорно складиране. Договорният период на съхранение е между 60 и 180 дни. Квотата за България е определена на 889 тона, което е с 22% повече от прилаганата у нас през 2016 г. мярка за частно складиране на сирена. От българската квота при предходния период, когато е предлагана подобна мярка е използван само 36 на сто от определения лимит.

Задължителната мярка за осигуряване на администриране от всички държави-членки предлага доброволни споразумения и решения, чрез които операторите да планират производството на сурово мляко в съответствие с променящите се модели на търсене. Коментарът на Комисията по нея е, че това не е мярка за подкрепа, а такава, която да позволи на фермерите и сдруженията да поемат своята част от отговорността за адаптиране на обемите спрямо търсенето и предлагането в тази извънредна ситуация.

Складиране на меса

Другите мерки са насочени към частното складиране на говеждо месо от животни, които са на възраст 8 и повече месеца, като може да се съхраняват четвъртинки. Тук периодът за складиране е 90, 120 и 180 дни. Месото, което може да се складира трябва първоначално да бъде прясно и охладено, след което се поддържа в замразено състояние. И за агнешкото месо периодът е същият – 90,120 и 180 дни, като разликата е, че става въпрос за съхраняване на цели трупчета или половинки. Минимални количества за едно заявление – пет тона за дребните преживни животни и десет тона за говеждото месо. 

ЕК е изготвила също така помощи за частно складиране на обезмаслено мляко на прах и масло, за прясно и охладено говеждо месо от животни над 8 месеца и за частно складиране на прясно и охладено агнешко и ярешко от животни на възраст до 12 месеца.

Регламентите ще влязат в сила на 7 май, като след това ще бъдат направени правилата заедно с българските животновъди и всички засегнати лица, стана ясно по време на Консултативния съвет. По време на срещата е повдигнат също така въпросът за частно съхранение на вълна, тъй като в момента се навлиза в периода на стрижба, а интересът към суровината е много нисък.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама