МЗм праща горски служители да режат дървата за пострадалите от наводнението в Карловско безвъзмездно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Министерсдтвото на земеделието изпраща горски служители да режат дървата за пострадалите от наводнението в Карловско безвъзмездно.  Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на брифинг за медиите относно осигуряването с дърва за огрев през тази година.

Дървата, донесени от наводнението в Карловско, остават за ползване от местните безвъзмездно. Такива инструкции даде служебният министър на земеделието ден след наводнението в райноа. Месец по-късно обаче местните жители алармираха, че кметовете изискват от тях заплащане на стойност 40-50 лв. на кубик дърва за транспорт и нарязване на дървесината.

„На местно ниво дадените кметства са направили вътрешна организация някой да кара и реже дървата. Предложихме на кмета на Карлово да извършим дейността по рязането на дървата, а кметствата да се заемат с транспортирането. Министерство на земеделието ще мобилизира екипи от горски служители от Южноцентрално държавно предприятие, които в трите села да нарязват всички дърва за сметка на ЮЦДП“, поясни Гечев по време на брифинга.

Транспортът ще остане отговорност на кметствата

„Транспортът ще остане отговорност на кметствата, освен ако изрично не поискат допълнително съдействие и за тази дейност, въпреки че разходите по транспортиране за кметството не би трябвало да бъдат непосилни“, допълни още той.

„Грешна информация, която се появи в публичното пространство е, че МЗм не позволява да се транспортират дървата без марки. Това твърдение не е истина. Не е необходимо нарязаните вече дърва да се транспортират с марки. Всеки, който има транспорт може да отиде и сам да натовари необходимите му количества дървесина.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА