Производството на храни по национални стандарти ще изисква утвърдена от министъра процедура, за съответствие не само на храните, но и на материалите и предметите, предназначени за контакт с храни. Това е предложение по проекта на Закона за храните, което се приема, става ясно от документ, публикуван в интернет страницата на земеделското министерство.
От Асоциацията на преработвателите отбелязват, че при предлагане на охладено месо законодателят не е предвидил обявяване на алергените, които имат пряко влияние върху здравето на потребителите, но е предвидил обявяване на датата на месодобив. Датата на месодобив не е от съществено значение за потребителите с хранителни нетолерантности, отбелязват от организацията.
Сред приетите предложения е и премахването на предвидената ненужна административна процедура за създаване на списъци за признатите изворни води в чл.70. Този член предвижда министърът на здравеопазването да утвърди със заповед списък на признатите натурални минерални води у нас и списък на признатите изворни води.
Приема се и аргументът, че изискванията за експлоатацията и предлагането на пазара на бутилирани води са регламентирани на общностно ниво от Директива 2009/54/ЕС, а въвеждането на допълнителни изисквания и разрешителни процедури поставя в неравнопоставено положение българските икономически събекти спрямо бутилиращите компании от другите страни на ЕС, тъй като при тях няма усложнени допълнителни процедури и подобни административни изисквания относно изворните води.
Приема се и бележката, че в настоящия законопроект е посочено изискването в списъка на признатите води да фигурира „мястото на бутилиране“, вместо „място на експлоатация“, което противоречи на европейска директива. Затова термините се заменят.
Още приети и неприети становища по проекта на Закона за храните вижте ТУК.