Нови промени в Закона за храните, забраняват продажбата на райски газ в хранителните магазини и лавките

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Диазотният оксид ще може да се използва само в хранително-вкусовата промишленост и при условията на специална наредба, която трябва да бъде разписана от земеделското министерство

Да се забрани продажбата на диазотен оксид, известен още като райски газ, в обектите за дистрибуция на храни, предлагат с промени в Закона за храните група народни представители. Според законопроекта използването на диазотен оксид се допуска само за професионална употреба в обекти за производство и преработка на храни като добавка в храните съгласно изискванията на Регламент (ЕО) №1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 година относно добавките в храните. Предложението за промени в Закона за храните изисква още министърът на земеделието да издаде наредба за условията и реда за употребата на диазотен оксид в обектите за производство и преработка на храни.

Според вносителите към настоящия момент с изменение и допълнение на Закона за здравето (ДВ бр. 62 от 2022 г.) е забранена продажбата и употребата на диазотен оксид и пълнители за него, включително и онлайн продажба на лица под 18 години, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, спортни прояви, организирани за деца и ученици, обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, в закрити обществени места.

Употребата и продажбата му е позволена единствено за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост. В Закона за храните липсва законова регламентация за условията и реда на продажбата и употребата му в хранително-вкусовата промишленост.

Вдишването на диазотен оксид има негативно влияние с упойващ ефект върху централната нервна система и може да доведе до интоксикация, дихателни, сърдечно-съдови, неврологични и психиатрични последствия. Много по-токсичен е, ако се комбинира с алкохол или други наркотични и психоактивни вещества. Доказването на употребата му е трудно, защото ефектът е много кратък и не оставя следи, които могат да се отчетат с тестове за наркотици, е записано в мотивите към законопроекта.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА