МЗХ отчита съществено намаление на общото производство на плодове и зеленчуци през 2014

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

През 2014 г. се отчита съществено намаление на общото производство на плодове и зеленчуци в страната, обощава Ситуационно-перспективен анализ на плодове и зеленчуци, публикуван от МЗХ. Като основен фактор за по-слабото производство са посочени влошените климатични условия през годината в отделни части на страната – обилни дъждове, градушки, слани и измръзвания.

Анализаторите посочват, че при наличие на по-благоприятни метеорологични условия, през 2015 г. може да се очаква нарастване на производството на плодове и зеленчуци спрямо предходната година, но все още е рано да се прогнозират конкретни количества.

По предварителни данни на „Агростатистика” на Министерство на земеделието и храните през 2014 г. общата продукция от зеленчуци възлиза на 521,9 хил. тона. Спрямо 2013 г. се отчита с 18,6% по-слаба реколта, в резултат на понижение на производството от открити площи с 22% – до 427,1 хил. тона. Лек ръст има в оранжерийното производство (с 1% – до 94,8 хил. тона). Анализът посочва, че намалението на продукцията от открити площи се дължи предимно на спад на реколтираните площи (общо с 24,2%) под влияние на неблагоприятните климатични условия през годината.

В голяма част от основните зеленчукови култури е има увеличение на средните добиви спрямо предходната година, дължащо се на спазването на технологиите за отглеждане и използването на качествени, сертифицирани зеленчукови семена.

Най-голям принос за намаляването на общото производство на зеленчуци през 2014 г. има по-слабата продукция от картофи с 29,1% – до 132,2 хил. тона. Сред останалите основни зеленчуци спад спрямо 2013 г. е регистриран при производството на дини (с 48,1%), пъпеши (със 73%), пипер (с 21,8%), салати (с 28,4%), главесто зеле (с 9,2%), корнишони (с 50,9%), тиквички (с 12,4%), зелен грах (с 37,7%) и др. При картофите, дините, пъпешите и главестото зеле се наблюдава комбинация от намаление както на реколтираните площи, така и на средните добиви, отчитат анализаторите. При останалите култури са регистрирани по-високи средни добиви. Те обаче не могат да компенсират намалението на реколтираните площи. От друга страна, през 2014 г. има значително увеличение на общото производство на моркови (със 77,4%) и спанак (със 74,9%) и по-умерен ръст на продукцията от домати (с 1,8%), краставици (с 4,6%), патладжан (с 11,1%), тикви (с 10,8%), зрял кромид лук (с 4,3%), ягоди (с 9,3%), зелен фасул (с 2,2%), праз (с 33,9%) и др.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА