МЗХ обяви за неприложима мярка „Събиране на реколта на зелено“ от Лозарската програма

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Мярка „Събиране на реколта на зелено“ от Лозарската програма е обявена за неприложима за винарската 2014 година, съобщават от пресцентъра на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Това стана със заповед на министърa на земеделието и храните на основание чл. 50, ал.3, т. 2 от Наредба 2 от 4 април 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г. Според Наредба 2 е недопустимо за подпомагане по мярката необраното грозде, отглеждано с цел получаване на продаваем продукт, оставено в лозовото насаждение в края на гроздобер.

Всяка година Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) извършва анализ на очакваната пазарна ситуация за изкупуване на гроздето от съответната реколта и изготвя предложение до министъра на земеделието и храните за обявяване прилагането или мотивирано становище за неприлагането на мярката за съответната година. Прилагането или неприлагането на мярката се решава ежегодно със заповед на министъра на земеделието и храните.

Националната програма се прилага като финансов инструмент в България за периода 2008/2009 – 2013/2014 г. Бюджетът се осигурява от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. По мярката бяха предвидени 3 млн. евро за подпомагане на лозарите на зелено през целия програмен период.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама