Мрежа за надзор на дивите птици ще предупреждава за наближаваща вълна на птичи грип

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През последните години европейският континент преживява невиждана досега вълна от инфлуенца по птиците, която освен хиляди диви птици засегна и много стопанства с милиони пернати

Изграждане на мрежа за надзор при дивите птици на равнище ЕС, в която се избират точки за наблюдение, свързани с епидемиологията на Инфлуенцата по птиците, се препоръчва в доклад на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ). Според доклада ползата от подобна мрежа е свързана с възможността за вземане на проби по комбиниран начин от местната орнитология и вирусология и свеждане до минимум на времето от вземане на пробата до получаване на готовия резултат.

От ЕОБХ препоръчват още точки за наблюдение да има във Финландския залив, Южната част на Балтийско море, Западното черноморско крайбрежие, включително и в България, Грузия, а по време на неразмножителния период областта около Ваденско море, Бодензее, Североизточна Италия, Областта Камарг в Южна Франция, Доняна в Испания.

Данните от точките за наблюдение трябва да бъдат насочвани към единен аналитичен център, който има капацитет да анализира както генетичните, така и епидемиологичните данни, и с разработени канали за докладване на различните структури на ЕС, за обработка на тези данни.

От ЕОБХ препоръчват още точките за наблюдение на дивите птици да бъдат изградени с оперативна гъвкавост по отношение на вида материал, който може да бъде събиран, като например активен надзор на диви птици, като това ще позволи бързо към промените в епидемиологията на вируса, като например промени във вида на пробите и матриците, и различно време през годината, когато следва да се вземат проби.

Създаването на подобна мрежа ще позволи да се следят вълните от инфекции и да се осигурява ранно предупреждение, когато се очаква увеличаване на активността въз основа на движенията на мигриращите птици.

През последните години европейският континент преживява невиждана досега вълна от инфлуенца по птиците, която освен хиляди диви птици засегна и много стопанства с милиони пернати.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА