Много променлива седмица на котировките на зърнените култури на световните борси

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

През тази седмица геополитическият фактор беше основен компонент в движението на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари. След като Русия заплаши да приключи участието си в споразумението за зърнения коридор, последният ден на октомври донесе ценова експлозия на борсите в Европа и отвъд океана. Цените се поуспокоиха след като стана ясно, че Русия не затваря коридора, а просто се оттегля от „зърнената сделка“. Въпреки това, котировките на пшеницата в САЩ се повишиха с 15  долара до 399 щ.д./тон, тези във Франция отскочиха с 10.00 евро до 353 евро/тон, както и тези в Украйна с доставка до Унгария –  плюс 10.00 долара до 290.00 щ.д./тон. Руската цена обаче се понижи с 13 долара до 310 щ.д./тон, коментират от Софийската стокова борса.

След като цената на американската царевица вървеше нагоре до преди седмица, сега имаше връщане надолу до нивата от преди петнадесет дни – минус 8 долара до 357 щ.д./тон. Във Франция след известен застой сега отново има рязко движение нагоре с плюс 14 евро до 353 евро/тон, в Русия обаче отново минус 6.00 долара до 290.00 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция за пореден път поскъпна с 9 евро до 315 евро/тон, в Русия без промяна на 285 щ.д./тон.

Рапицата на Euronext, след кратък застой, продължава възходящия тренд с ново увеличение от 15 евро до нива от 660 евро/т. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка октомври-декември, се връща нагоре към предишните нива до 1370.00 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар обърна тренда и се повиши с 18.70 долара, достигайки до 535.90 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са стабилни и търсенето за големи количества хлебна пшеница продължава. Сделки се сключиха на цена от 730 лв./тон доставка DAP (пратката се доставя в местоназначение, предварително уточнено в договора по сделката). Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 1000.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни, има предлагане на зрял фасул в чували на 2664.00 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 6.00 лв./л.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА