Какво показа пандемията от коронавируса за селскостопанския сектор в ЕС, как фермерите може да бъдат подкрепени в тези трудни времена, как кризата ще се отрази на преговорите за новата Обща селскостопанска политика на ЕС? Euractiv.com събра мненията по темата на членове на Европейския парламент и браншовици.
Европа трябва да преосмисли начина, по който се разпределят субсидиите. „Заради кризата повече граждани осъзнаха значението на продоволствената сигурност и ролята на производителите на храни в Европа“, според Томас Уейц (вляво на снимката), евродепутат и съпредседател на партията на Европейската зелена партия в Европарламента.
Настоящата криза демонстрира необходимостта да се съсредоточим върху изграждането на устойчивостта на системите за производство и доставка на храни, посочва Селия Ниссенс от Европейското бюро по околна среда (EEB). Според нея е необходимо по-интегрирано и всеобхватно структуриране на ОСП.
Пиер Баску, директор, отговарящ за устойчивостта и подпомагането на доходите в Генерална дирекция „AGRI“ на Комисията, ни обясни как мерките за подкрепа в рамките на ОСП могат да донесат облекчение на земеделските производители.
Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да играе роля в подкрепа на стопаните във времена на криза и при поддържането на жизнеността на сектора чрез новите поколения, е мнението на Янес Маес, президент на Европейския съвет на младите фермери (вляво на снимката).
Много земеделски производители в Хърватия, особено малките, са силно зависими от ХОРЕКА сектора, съставляващ хотели, ресторанти и кафенета. Поради затварянето на тези заведения производителите се борят да развиват нови канали за разпространение на своята продукция, подчерта Никша Ткалец, председател на Специалния комитет по земеделие в Съвета на ЕС.