Миш-маш със 100 кг българско сирене ще забъркат на млечния събор в Луковит

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Храната е едно от последните неща, които ни карат да помним от къде идва нашият род и с какво е по-различен, твърди известният кулинар Ути Бъчваров

Моята кауза, като родолюбец, който обича да готви се казва „Вкусната България“. За един отколешен човек ,като мен, е чест да успея да изпълня моя мисия- тиганът с исполински размер е истинско предизвикателство на всички. Така известният кулинар Ути Бъчваров представя участието си в Четвъртия национален събор „Млечният път на България”, който ще се проведе от 6 до 8 септември в Луковит.

„В този тиган ще вложим продукти от цяла България , имайки предвид, че на събора ще присъстват производители и малки мандри от всички краища на България. Така ще сготвим сирена от цялата палитра, които българските производители правят – от козе, биволско, овче и краве мляко“, споделя Бъчваров.

1000 яйца, много сирене и за капак…Реселешки лук

В Луковит той ще се опита да направи още една магия като добави към сиренето кисело мляко, извара, кашкавал, катък и така да подсили вкусът на завършващото лято и началото на есента. „Само си представете 100 кг различни сирена от цяла България, извара, превъзходно кисело мляко, настърган кашкавал , 1000 яйца, сочни и сладки есенни домати и разбира се истински български печен пипер. И понеже сме в едно емблематично място в България, приютило за пореден път този празник ще добавим и уникалният Реселешки воден лук , един от емблематичните вкусове, запазили своя географски произход на кулинарната карта на страната ни“, разказва Ути.

„Освен това съм решил да призова и всички малки мои помощници, всички деца, които искат да се научат да готвят със сърце и душа, великата рецепта на нашата „Вкусна България“. Те ще получат специални престилки и заедно с моя екип пред очите на всички присъстващи „Най-големия тиган на България“, направен от челото на парен локомотив, ще имат честта да сготвят нещо току-що бързо и лесно“, споделя още кулинарът.

Голямата тайна на БГ сирената се крие в малките мандри

От думите му става ясно, че когато обикаля България за него е много важно да намира все нови и нови малки бутикови мандри, в които поминъкът и заветът на поколенията се е запазил. Подобен тип събори дават възможност на малки и големи, на жителите на големите  градове, понякога забравили селския дух и традиция, да опитат продукти различни от индустриалните и да преоткрият забравените за съжаление пренебрегнати етични и вкусови завети на старите майстори у нас.

На въпроса дали българските млекопреработватели предлагат качествени продукти и дали са съхранили вкусът на киселото мляко, сирене и кашкавал, той отговаря, че съборът е мястото, на което да си сверим часовника“ Призовавам всички да опитат българските истински продукти, направени с родни суровини и от български ръце и да не купуваме ментетата“, казва още Бъчваров.

„В този свят на глобализация, храната е едно от последните неща, които ни карат да помним от къде идва нашият род и с какво той е по-различен от съседното село, град или държава. Аз съм един истински поддържник на идеята за създаване на уникални сертифицирани регионални български млечни продукти. Те трябва да бъдат правени по старите, завещани от дедите ни рецепти, сезони и вкусове, с които не трябва и не бива да се прави компромис. Моята кауза е „Вкусната България“, категоричен е обаятелният Ути Бъчваров.

Магдалена Апостолова

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА