Мирослав Найденов се надява на подкрепа от общините за разкриването на пунктове за клане

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Очакваме подкрепа от Сдружението на общините в България за изграждането на общински пунктове за клане във връзка с промените в Закона за храните. Това предаде радио “Добруджа”, цитирайки земеделския министър Мирослав Найденов.

Според промените в Закона за храните, се предвижда забрана за клане на едър рогат добитък в дворовете. Клането на говеда трябва да става в специализирани кланици. По време на Националната среща на земеделските производители миналата седмица Найденов съобщи, че кланиците в страната са около 90, като има цели региони в страната, в които няма такива. Ето защо се дава възможност за изграждане на общински или частни кланични пунктове, в които да се извършва клането на тези животни. Тези пунктове ще отговарят на минимални изисквания, много по-различни от тези, на които трябва да отговарят специализираните кланици, обясни още Найденов.

Той уточни, че промените в закона се налагат от Европейската комисия във връзка със заболяването Луда крава. От ЕК имат съмнения, че България не извършва минималния брой изследвания заради клането в задните дворове, което не позволява обективен мониторинг. Ако загубим статута си на страна, свободна от луда крава, това може да доведе до много тежки загуби за бизнеса, свързан с експорт на хранителни продукти от животински произход, допълни още Найденов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама