Министрите на земеделието на ЕС обсъждат двата пакета от мерки за стопаните на 30 май

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В рамките на заседанието ще участва и украинският министър на аграрната политика и храните Микола Солски

На 30 май т.г. в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета по земеделие и рибарство, където отново на дневен ред ще бъдат поставени проблемите на стопаните от граничните на Украйна страни в контекста на засиления внос на стоки от засегнатата от военни действия държава. Предвижда се Съветът ще направи равносметка на пазарната ситуация за селскостопански и хранителни продукти в ЕС, с особен акцент върху вноса на украински зърнени храни.

Докато либерализацията на търговията и пътищата за солидарност по суша са от съществено значение за подкрепата на Украйна икономика, те доведоха до пазарни сътресения в съседните страни поради рязкото покачване на внос на зърнени и маслодайни продукти, предназначени за Западна Европа и страни извън ЕС. През март 2023 г. Комисията представи нова мярка за подкрепа на стойност 56,3 милиона евро за подкрепа фермери в България, Полша и Румъния. След съобщението на Комисията президент Урсула фон дер Лайен в Европейския съвет на 23 март Комисията работи за втори пакет от мерки на стойност 100 милиона евро, този път насочен към всичките пет държави от ЕС граничи с Украйна (включително Унгария и Словакия), се казва в съобщение от ЕК.

Въпреки че нахлуването на Русия в Украйна през март 2022 г. не е застрашило продоволствената сигурност в Европа, нейното въздействието върху селскостопанския сектор на ЕС продължава. Въведени са редица мерки през изминалата година, за да позволи на Украйна да продължи да изнася хранително-вкусови продукти. Те включват:

  • коридори за солидарност, създадени от ЕС през май 2022 г. за подпомагане на транспортирането на износ на храни по суша
  • въвеждането на автономни търговски мерки (АТМ) през юни 2022 г. за спиране на вносните мита, квоти и мерки за търговска защита на украинския износ за ЕС
  • Черноморската инициатива за зърно, с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. и подновена през март 2023 г. за възстановяване на морските пътища чрез отваряне на безопасен коридор в Черно море.

В рамките на заседанието ще участва и украинският министър на аграрната политика и храните Микола Солски.

В дневния ред на министрите е включена и информация от шведското председателство на споразумението за свободна търговия между ЕС и Австралия; от Комисията относно предстоящата конференция на министрите на земеделието на АС и ЕС; от Хърватия относно търговията със замразени продукти и върху инструменти за управление на кризи съгласно Регламента за ООП; и от португалската делегация нататък суша в Южна Европа.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА