Министерство на земеделието – една сграда, в която историята се е случвала

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

„В момента се намираме в една сграда в която историята се е случвала. Мнозина я определят като една от най-красивите сгради, а други като най-красивата за страната ни“. Това каза по време на  деня на отворените врати на Министерство на земеделието Иван Кънчев основател на сдружение „Българска история“. Той подчерта активното участие  на съоръжението вече 90 години в обществения и политическия живот на България. “Тясно свързана е с това, което се случва в българската държава и българското общество. За да разберем по-добре това, трябва да се пренесем в 20 век, когато България е в икономически подем, дори мнозина специалисти започват да я  наричат Япония на Балканите“ – разказа историкът. Този подем води и до желанието на Софийската окръжна палата за собствено седалище. IMG_5247Кънчев обясни, че именно за нейните цели е построена и сегашната сграда. През 1912 година бил обявен конкурс за проект. На него се явил един от най-добрите архитекти – Никола Лазаров. Той е роден в гр. Карлово, получава образованието си в Париж. „Това е първият архитект, който започва да работи на частна практика“- отбеляза ръководителят на сдружението. Архитектът е участвал и в изграждането на Военния клуб, Двореца във Врана и др. Той се явява с два свой проекта и двата печелят първите две места. Самият градеж започнал обаче близо десет години по-късно, а официално е открита  през 1927г.

От 1947г. става на Министерство на земеделието. Личностите, оглавявали министерство на земеделието след Освобождението остават в историята като печат за стойността на това място. Историкът подкрепи думите си с имената на  Драган Цанков и Андрей Ляпчев.

Филмът представен от сдружението „Българска история“  бе за Андрей Ляпчев , който е бил два пъти министър на земеделието в периода преди Балканската война и след края на Втората световна.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements