Министър Вътев: Вносът на украинско сухо мляко е проблем за българските животновъди

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Украински слънчоглед влизаше в България като румънски по време на ограниченията, призна Кирил Вътев

„В момента не внасяме слънчоглед от Украйна, макар че е разрешено, но Украйна не продава, защото си зареждат техните предприятия. Влиза сухо мляко, което е проблем за нашите животновъди, които произвеждат мляко, но и то е освободено.“, коментира пред БНТ министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„България е положила абсолютно всичко условия да функционират безпрепятствено зелените коридори, транзитните продукти на Украйна могат да стигат до пристанища в Гърция, защото нашите пристанища нямат такъв капацитет, но се доставя до Гърция, до Хърватска. Но никой не може да регулира пазара“, категоричен бе той.

„До 30 ноември имаше споразумение с Украйна те да не изнасят за България слънчоглед, но пазарните субекти отново си намериха решение – украински слънчоглед влизаше у нас като румънски, който ние не можем да спрем, защото е вътрешнообщностна доставка, страна-член на ЕС. Но румънски търговци са купували украински слънчоглед, преработвали са документите, че са румънски. Такъв слънчоглед влизаше. Няма нито едно действие на МЗХ, което да е ограничило както потребностите от суровина на производителите на растителни масла, нито пък да потиска реализацията на слънчогледа на българските производители.“, каза още министърът.

Според него в момента преработвателите на слънчоглед могат да зареждат предприятията си с българска суровина, тъй като украинският слънчоглед поскъпна драстично.

Към момента по данни на МЗХ за година у нас е влязло над 15 хил. тона сухо мляко, а слънчоглед – над 970 хил. тона.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА