1070 стопани искат да гледат прасета в задния двор

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

1070 са собствениците на стопанства, тип „заден двор”, които към момента са заявили желание да отглеждат до 3 прасета за лична консумация. Това е станало ясно по време на среща между министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева с представители на бранша, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и експерти от Центъра за оценка на риска по храниителната верига (ЦОРХВ), научи „Агрозона”. Според Плана за предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България през 2020 г. до края на месец май трябва да бъде проведена инвентаризация на животновъдните обекти тип „лично стопанство“ за отглеждане на свине в населените места, а до края на юни да се проверят дали кочините отговарят на новите изисквания за животновъдните обекти според промените в Наредба 44. За ценова листа на малки прасета от страна на свиневъдите настова министърът на земеделието Десислава Танева. Така стопаните ще могат да си купят прасета по цени, които ще могат да бъдат контролирали дали са пазарни.

Според промените в Наредба 44 за животновъдните обекти на кметовете по населени места се вменява задължението да бъдат посредници при регистрирането на личните кочини в задните дворове, като собствениците на обекти трябва да подават заявленията си при тях. Самата регистрация ще се извършва от кметовете в Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) и е безплатна. Към обектите има завишени изисквания за биосигурност.

Към момента от началото на 2020 г има нови 17 огнища на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), от които 13 са в стада на Източнобалканската свиня. Във връзка с това и разпространението на вируса от Европейската комисия се настоява във всички страни от общността да бъдат изготвени национални планове за управление на популацията на дивата свиня до края на годината, за да може развитието на заразата да бъде ограничено.

На последното заседание на Правителството бе актуализиран Планът за предотвратяване разпространението на АЧС в България за 2020 г. Промяната предвижда за бъдат похарчени 1,5 млн. лв за осигуряване на навременно организиране и прилагане на дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в страната. Това се налага с оглед на превенция на риска от бедствия и ограничаване на рисковете за общественото здраве.

Със средствата ще бъде финансирано изпълнението на предвидената в Плана мярка за дезинсекционна обработка срещу комари по поречието на р. Дунав. Изменението касае отразяване на промяната в отговорните институции, на които се възлага изпълнението на мярката.

 

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА