Министър Греков: България може да задоволи нуждите от храни и продоволствия и на други държави

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри семинар на тема: „Повишаване на информираността относно доброволните насоки за отговорно управление на собствеността на земя в областта на рибарството и горите в рамките на Националната продоволствена сигурност”. Събитието се организира съвместно между Организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО и Министерството на земеделието и храните, в Гранд Хотел София и ще продължи до 31 октомври 2013 г.

„Мястото на България във ФАО е от изключително голямо значение. Един от приоритетите на политиката ни е подобряването на жизнения стандарт на населението, за което важна роля играе българското земеделие. Отрасълът формира около 5% от Брутната добавена стойност, създадена в икономиката на България. Заетите в сектора съставляват близо 19% от всички заети в икономиката на страната”, каза в приветствието си към участниците министър Греков. Той допълни, че усилията на МЗХ са насочени към продължаване на модернизирането на земеделието, използване на нови технологии и насърчаване на инвестициите в областта. Министърът бе категоричен, че настоящият семинар се явява важен импулс за подобряване на състоянието на прехраната в регионален и световен мащаб. Българското правителство е готово активно да участва в провеждане на конкретни действия за постигане на продоволствена сигурност в региона. За това е необходимо още повече да се обединят и конкретизират усилията на отделните институции, които да работят съвместно с международните и финансовите структури, гражданското общество и научната общност, обясни проф. Греков.

„Сред темите, които ще дискутираме в рамките на семинара, са въпросите, свързани с управлението на земя, собствеността и с достъпа до земя на всички, които имат нужда от нея, както и проблемите, свързани с изхранването на населението“, каза в приветствието си към участниците зам.-министър Бюрхан Абазов. Той изрази удовлетвореността си, че подобно събитие се провежда за първи път в България и обясни, че за МЗХ е чест да бъде домакин на този форум. „Сигурен съм, че всяка държава трябва на базата на приетите принципи и добри практики да открие най-работещите за себе си и за националната си икономика”, каза още зам.-министър Абазов.

В рамките на форума пред участниците беше представен одобреният през май 2012 г. документ, изготвен от ФАО за доброволните насоки за отговорното управление на собствеността на земята в областта на земеделието, рибарството и горите. Ендрю Хилтън, старши ръководител Собственост върху земята, представител на ФАО към ООН, обясни, че основната цел на участниците в семинара е общият документ и съдържащите се в него насоки за отговорно управление на земята да намерят своето реално приложение в политиката както на регионално, така и на национално равнище.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА