Министър Греков: България е готова да бъде домакин на Регионален семинар на ФАО

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

„Изразявам готовността на България да домакинства за реализирането на Регионален семинар на ФАО по въпросите на управлението на земята в областта на горите и рибарството през есента на 2013 г.” Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на 38-та сесия на конференцията на Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие /ФАО/, провеждаща се в Рим. На конференцията участват над 50 министри на земеделието от цял свят, както и делегации от всички страни членки на ФАО.

В официалното си обръщение по време на конференцията министър Греков бе категоричен, че българското правителство е готово да участва активно в провеждане на конкретни действия за постигане на продоволствена сигурност в света. “За това са необходими единни, конкретни усилия на правителства, международни и неправителствени организации, финансови институции и научната общност от цял свят”, каза министър Греков.

Министър Греков се срещна с генералния директор на ФАО д-р Жозе Грациано да Силва и го поздрави за избора му за главен секретар. “България е аграрна страна и близо 20 на 100 от българите са заети в аграрната сфера. Имаме много добър потенциал и експерти в сферата, с които ще можем да помогнем на ФАО да постигне целите за справяне с глада в света”, отбеляза министър Греков. Той покани на официална визита д-р Жозе Грациано да Силва, за да може сам да се убеди в красотата на българската природа. “За съжаление страната ни все още е в тежка икономическа и финансова криза, но сме убедени, че земеделието е отрасълът, който ще даде тласък на България за излизане от кризата”, каза още министърът. “Благодаря за поканата, с радост ще посетя България в удобен момент. Благодаря и за изплащането на годишните вноски на страната ви за членство в ФАО, които не бяха плащани от 2010 година. Разбрах, че вноските за 2010 и 2011г. вече са платени”, отбеляза д-р Жозе Грациано да Силва.

В рамките на конференцията министър Греков проведе и двустранната среща с министъра на земеделието, храните и животновъдството на Турция Мехмет Екер, на която обсъдиха основни въпроси от българо-турските взаимоотношения в областта на земеделието. “Най-близките роднини са комшиите, както България така и Турция са аграрни страни и произвеждат качествена земеделска продукция, но имаме и проблеми, които трябва да решаваме своевременно”, отбеляза министър Греков. Според него основните проблеми са свързани с износа на живи животни, месо и карантинен граничен контрол. Турският министър се съгласи с думите на българския си колега и предложи създаването на комисия на експертно и техническо ниво, която да решава всички непосредствени проблеми между двете страни. “Щастлив съм да проведа тази първа среща с вас. Ние имаме еднаква култура и комшиите са много важни за нас, защото имаме еднакви проблеми и е необходимо сътрудничество за справяне с тях. Микробите и вирусите не спазват границите ни”, изтъкна министър Екер. Министър Греков покани турския си колега на нов разговор по проблемите на двете държави. “Следващата среща трябва да бъде на границата, където възникват една голяма част от проблемите ни. Точно по тази причина ще засилим трансграничното сътрудничество”, каза още министър Греков.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама