Минимален ход отбелязват цените на зърното на световния пазар

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Раздвижване на търговията на Софийската стокова борса през седмицата отчитат още експертите

Цените на основните зърнени стоки на световните борсови пазари се променят минимално през изминалата седмица, показват данните на експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Цената ФОБ (FOB – Free On Board – на границата на страната износител – бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго се понижава с 1 долар до 251 долара за тон. Във Франция тя се покачва с 2 евро до 235 евро за тон, в Украйна остава без промяна на 225 долара за тон, а в Русия пада с 8 долара до 237 долара за тон.

Царевицата в САЩ поскъпва с 6 долара до 236 долара за тон, във Франция и в Русия остава без промяна – съответно 205 евро за тон и 228 долара за тон.

Цената на ечемика във Франция се увеличава с 1 евро до 223 евро за тон. Рапицата на борсата “Юронекст” (Euronext) прибавя 4,75 евро до 445 евро за тон.

Котировките на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се покачват с 35 долара до 900 долара за тон.

Рафинираната захар за доставка през октомври губи от стойността си с 23,40 долара до 716,60 долара за тон на борсата в Лондон.

Раздвижване на търговията на Софийската стокова борса през седмицата отчитат още експертите на борсата.

Котировките “продава” за хлебна пшеница са на 532 лева за тон, купувачите обаче не са готови да плащат повече от 300 лева за тон, доставено до купувач (DAP). Фуражната пшеница се търгува от 450 до 320 лева за тон, като сделки се сключиха на 320 лева за тон. Фуражен ечемик се предлага от 330 до 300 лева за тон, купувачите бяха готови да платят 300 лева за тон и на тази цена се реализираха сделки. Маслодаен слънчоглед се продава на 770 лева за тон, но нямаше търсене. Всички цени са без ДДС.

На ССБ продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лева за тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лева за тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лева за литър. Има и предлагане на жълт грах на начални цени от 1200 лева за тон, без ДДС, и на зрял фасул на 2500 лева за тон.

ЕТИКЕТИ: , ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements